VENNESLA: — En hån mot handelsstanden, sier Høyres Tor Søren Drivenes.

— Rusgift skal ikke være dagligvare som melk. Barn skal slippe å lære det fra de sitter i

handlevogna. Derfor ønsker vi å innføre kommunalt ølmonopol, sa KrFs Knut Løvdal under den nesten halvannen time lange alkoholdebatten i levekår-utvalget torsdag formiddag.

— Gjerne i Kile

I en pause la han til at monopolet gjerne kan legges til utkanten Kile i Hægeland, for å gjøre det enda vanskeligere å handle.

Arbeiderpartiet, Høyre og Venstres representanter stemte ned forslaget. Ølmonopol kommer heller ikke til å få flertall i kommunestyret. Høyres Tor Søren Drivenes, nestleder i levekårsutvalget, sa lite under debatten, men i en pause etterpå kom han med skarp kritikk av KrF.

- Økt handelslekkasje

— Det er jo en hån mot handelsstanden og bygdas næringsliv. Her sliter og kjemper alle for å få redusert handelslekkasjen til Kristiansand, og det jobbes godt. Så kommer bygdas største parti, ordførerpartiet, med forslag som slår bena under mye. Handelslekkasjen vil eksplodere med ølmonopol, sier Drivenes, og legger til.

— Dette er så gammeldags. Hvis Vennesla skal være ei moderne bygd, må også KrF innse at bygdas matbutikker må få lov å omsette helt lovlige varer. Visst skal vi jobbe for å få ned forbruket av alkohol, men det gjør vi med holdninger, ikke med forbud. Dessuten har salget gått ned de siste to årene, sier han.

Alkoholpolitikk

Det var Gerd Vigdis Slettedal fra KrF som lanserte forslaget om ølmonopol. Hun sier til Fædrelandsvennen at KrF ikke har sett hen til konsekvensene for handel. For KrF har standpunktet med alkoholpolitikk å gjøre, og at mindre tilgjengelighet er det beste virkemiddel for lavere forbruk.

— Vi hadde forbudstiden. De historiske erfaringene med forbud er vel ikke all verden, sa Aps Steinar Fredriksen i levekårsutvalget.

Skuffet butikksjef

I næringslivet reageres det på at Venneslas største parti seriøst foreslår forbud mot ølsalg i butikker.

— Jeg ante ikke dette kom. Ølmonopol ville sendt svært mange venndøler på helgehandel til Sørlandssenteret. Jeg blir skuffet over at politikere bare kommer med sånt. Vi jobber det vi kan for å skape vekst i Vennesla, sier butikksjef Kjell Inge Fredriksen ved Venneslas største matbutikk, Prix Torsby.

Moderne forhold

Leder i Kjøp i Vennesla, Nina Schei Ledang, kaller ølmonopol et bomskudd.

— Da Vennesla hadde forbud mot ølsalg, reiste venndølene i betydelig grad til andre kommuner for å handle. Det var trenden, mer enn at venndølene sluttet å drikke øl. Skal vi være ei moderne bygd, m vi forholde oss til moderne forhold. Det ville fått store negative konsekvenser for handelen, hvis matbutikkene mistet ølsalget, sier hun.

KrFs Knut Løvdal sier dette:

— Man kan ikke få holdningsendring uten handlingsendring. Vi må handle annerledes. Alkohol er en rusgift. De siste seks årene er ølsalget øket med 33.000 liter i året. 33 kubikk, altså. Så mange kubikk rusgift gjør noe med et samfunn, og det er der vi bør ha fokus, sa han.