KRISTIANSAND: — Jeg blir ganske sjokkert. Dette gjelder de farligste psykiatriske pasientene, og de bør komme først i køen, både med tanke på hensyn til dem selv og i forhold til samfunnet, sier Dagrun Eriksen (KrF).

I dagens Fædrelandsvennen kommer det frem at Kristiansand kommune og sykehuset ikke blir enige om å etablere et skjermet botilbud for de tyngste og farligste pasientene. Dagrun Eriksen mener at disse pasientene burde få høyest prioritering.

— Må skjerpe seg

— Vi reagerer ofte først når noe går galt, men vi kan ikke vente på en katastrofe. Dette er mennesker som kan handle i affekt, og enten skade seg selv eller begå kriminelle handlinger, sier Eriksen som reagerer på at politikerne ikke har fått noen bekymringsmeldinger i møte med sykehuset.

Hun synes at det er sjokkerende at det er uenighet mellom sykehuset og Kristiansand kommune som gjør at disse pasientene ikke har noe botilbud.

— Nå må de se og skjerpe seg. Tunge psykiatriske pasienter uten botilbud kan grave seg helt ned dersom ikke noen tar tak i disse, sier Eriksen.

— Deres sykdom gjør at de selv ikke kan be om hjelp, og da må samfunnet passe på at de får et tilbud, sier KrF-politikeren.

- Trenger umiddelbar løsning

Peter Gitmark (H) mener at Norge er avhengig av et helsevesen som kan tilby gode og tilpassede løsninger til alle typer pasienter.

Peter Gitmark (H) mener staten må ta sin del av regningen for å få etablert botilbud for farlige psykiatriske pasienter. Foto: ARKIVFOTO

— Store deler av Norge mangler det tilbud til pasienter som oppfattes som farlige og som samtidig har har en psykiatrisk diagnose. Slike tilbud må bygges opp, sier Gitmark.Han er opptatt av at Sørlandet umiddelbart får på plass løsninger som avdemper den akutte situasjonen.

— Samtidig trenger vi en langsiktig oppbygging av slike tilbud. Vi kan ikke komme utenom at landsdelen trenger en institusjon som behandler de farligste psykiatriske pasientene, sier Peter Gitmark.

Han mener staten bør ta sin del av regningen.

— Det er ikke bare Kristiansand som mangler et slikt tilbud. Samfunnet har et behov for å skjermes for disse pasientene, og det kan ikke bare være kommunenes ansvar. Her må staten komme på banen og dele regningen med kommunene, sier Høyre-politiker Peter Gitmark.

- Uverdig

Åse Michaelsen (FrP) mener at det er uverdig at det tar så lang tid å etablere et skjermet botilbud for de farligste psykiatriske pasientene.

Åse Michaelsen (FrP) mener at samfunnet har et beskyttelsesbehov, og at det er viktig å få på plass botilbud for farlige psykiatriske pasienter. Foto: ARKIVFOTO

— Nå må sykehuset og kommunen sette seg ned og gjøre jobben. Denne pasientgruppen skal ikke være en kasteball mellom ulike instanser, sier hun.Hun støtter Peter Gitmark i at staten bør komme på banen.

— Når dialogen mellom sykehus og kommune er såpass ullen, bør staten komme med retningslinjer for hvordan dette kan organiseres og bevilgninger til gjennomføring, sier Åse Michaelsen.

Hun påpeker at et slikt botilbud både er viktig for pasientene selv, men også for samfunnet som har et beskyttelsesbehov.

FrP-politikeren mener også at politiets arbeid med psykiatriske pasienter ville blitt lettere dersom man fikk innført egne psykiatriambulanser.

— Vi vil ha en psykiatriambulanse i hvert fylke med fagpersonell med spisskompetanse innen psykiatri. Politiet vet aldri helt hva som venter dem bak døren når de må rykke ut på meldinger som involverer psykiatriske pasienter, og det er viktig at de har med seg folk som vet hvordan man tilnærmer seg psykiatriske pasienter, sier Michaelsen.