KRISTIANSAND: Den betente tarmkreftsaken er årsaken til at det igjen blir egne avdelingsledere i Arendal og Kristiansand, og vil av mange betraktes som et skudd for baugen i forsøket på å bedre samarbeidsklimaet mellom de to sykehusene.

— Det dreier seg om behovet for nærvær av leder på den enkelte enhet. Dette har selvfølgelig med tarmkreftsaken å gjøre, denne har jo naturligvis påvirket fagmiljøene, skriver klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk i en sms til Fædrelandsvennen.

- Nødvendig

Han understreker at løsningen med felles kirurgisk ledelse fortsatt er å foretrekke, men at det i en periode er nødvendig å gå tilbake til den gamle ordningen.

— Vår vurdering akkurat nå er at vi sikrer driften og pasientbehandlingen best ved å midlertidig dele opp avdelingen igjen. Vi er fortsatt 100 prosent overbevist om at felles kirurgisk avdeling med felles fagseksjoner er den eneste framtidsrettede løsningen for SSHF, skriver Bøhler videre.

Den felles, tverrgående ledelsen ble innført i vinter som en direkte konsekvens av at operasjonsroboten som forretningsmannen Ole G. Ottersland forærte sykehuset, ble plassert i Arendal. Roboten, som opererer prostatakreft, har blitt omtalt som det viktigste grepet for å skape et bedre samarbeidsklima mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand.

Tilbakeskritt

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen uttalte endog i november i fjor at 2013 skulle bli året "da vi legger alle konflikter bak oss med innføringen av roboten". Nå har altså tarmkreftskandalen fått klinikksjefen ved kirurgisk klinikk til å reversere ordningen.

— Dette er et skritt tilbake, men vi vil jobbe videre med det fremover, slik at vi kan få dette på plass igjen, skriver Bøhler.

Ifølge klinikksjefen vil ordningen med to avdelingsledere være midlertidig, og bare fram til nyttår. Alf Ole Tysland blir avdelingsleder i Kristiansand, mens Marcus Gürgen får ansvaret i Arendal.