KRISTIANSAND: — Vi dro på en kjøretur til Kristiansand for å besøke farmoren min. I tillegg skulle vi besøke Dyreparken., sier Kristin Nordgaard Lorentzen (18).

— Vi var ikke på russetur eller noe slikt, vi ville bare gjøre noe hyggelig når vi hadde fri, supplerer venninnen Vilde Lyngdal Sægrov (18).

De to jentene er fra Stavanger og skulle til Kristiansand på en todagers tur onsdag 1. mai. På forhånd hadde de allerede sett seg ut Budget Hotell som et fint alternativ for overnatting.

— Men vi hadde så vidt rukket å komme inn i resepsjonen før vi fikk beskjed om at vi ikke kunne bo der. Hun sa de ikke tok imot sånne som oss fordi de hadde hatt så mye problemer med russ tidligere, sier Nordgaard Lorentzen.

SKUFFET: Kristin Nordgaard Lorentzen (t.v.) og Vilde Lyngdal Sægrov sier de ikke fikk muligheten til å forklare seg hos Budget hotell. Foto: Privat

Avvist i døren

De måtte dermed finne seg et annet sted å overnatte, og løsningen ble en hybel i komplekset hvor Kristins farmor bor. Men de to jentene reagerer på hvordan de ble møtt av hotellets betjening.

— Vi fikk ikke en gang muligheten til å forklare oss, det var bare blankt avslag. Jeg hadde forstått det hvis vi ramlet inn en hel gjeng, men det var bare oss to, forklarer Lyngdal Særgrov.

Faren hennes, Stein Oddvar Sægrov, er opprørt over måten jentene ble behandlet på.

— Jeg mener dette er diskriminering. Hadde det vært en helt busslast med russ som rølpet rundt, så hadde jeg forstått det. Men disse jentene var der i et annet ærend, de hadde bare "feil" bukse på seg. Jeg synes det er underlig at ikke man kan utvise litt sunn fornuft selv om man har regler på dette, sier Sægrov.

— Betyr dette for eksempel at bibelskoleruss ikke aksepteres, mens firmaer på heisatur er helt ok? Det virker i så fall veldig underlig, mener han.

Tillater ikke russ

Daglig leder ved Budget Hotel, Kristofer Eastwood, beklager overfor jentene, men sier de har en klar policy på at russ ikke er tillatt ved hotellet.

— Vi har tidligere hatt problemer og bråk med russ, og derfor har vi skjært alle over en kam og sagt nei til russ. Det er et forebyggende tiltak vi har hatt helt siden 2008, forklarer han.

— Det er naturligvis beklagelig når slike tiltak går ut over noen som har gode intensjoner, men sånt kan dessverre skje når vi har bestemt oss for å følge et tiltak til punkt og prikke. Vi sier heller nei en gang for mye, enn en for lite, hvis vi mistenker at det kan bli festing eller bråk, påpeker han videre.

- Far til en av jentene etterlyser sunn fornuft, hva tenker du om det?

— Vi kan ikke gjøre en skjønnsvurdering på hvert enkelt tilfelle, det hadde ikke fungert. Vi må følge rutinene, og personer som dukker opp i russeklær sier vi nei til, svarer Eastwood.

- Så hvis de hadde stilt i sivile klær, så hadde de fått overnattet?

— Naturligvis. Vi må dessverre være harde på reglene våre, vi er et billighotell og da kan vi tiltrekke oss folk som er ute etter å bo et billig sted for å feste. I og med at vårt klientell primært er barnefamilier og forretningsfolk må vi ta hensyn til dem og forsøke å gjøre det slik at de får det best mulig, forklarer Eastwood.

Tilbyr gratis overnatting

Han tilbyr imidlertid jentene gratis overnatting som plaster på såret.

— De må gjerne komme tilbake når russetiden er over og få gratis overnatting hos oss. Hadde de ringt oss i forkant av oppholdet og forklart i hvilket ærend de var her for, så ville det vært annerledes. Dette ble tatt på kvelden da det var én ansatt på jobb og hun hadde dette med russ friskt i minne ettersom vi nylig har diskutert det, og sa derfor nei til dem, forklarer Eastwood.

Vilde og Kristin takker for tilbudet, men er i tvil om de vil slå til på det.

— Jeg har egentlig mistet litt lysten til å bo på det hotellet igjen etter måten vi ble møtt på. De kunne i det minste diskutert med oss, så vi kunne forklart hvorfor vi var i byen, sier Kristin Nordgaard Lorentzen.