— Det er jo veldig spesielt å skulle reise ned der når jeg ikke har sett ham på nesten tre år. Jeg har ikke engang sett bilder av ham på over ett år, sier Mathilde Moland til Fædrelandsvennen.

Første gang hun reiste til Kongo var i november 2009. Da dro hun sammen med evangelist Rune Edvardsen fra Troens Bevis. Tjostolv og kameraten Joshua French satt da fengslet i Kisangani. Mennene har senere blitt overflyttet til Kinshasa. Møtet mellom mor og sønn ble en sterk opplevelse.

MØTER SØNNEN: Om kort tid setter Mathilde Moland seg på flyet igjen for å møte sønnen Tjostolv Moland i fengselet i Kinshasa i Kongo. Det er snart tre år siden sist. Foto: arkiv

I slutten av juni i 2010 møtte Vegårshei-kvinnen på nytt sønnen i Kongo. Et av hovedmålene med turen var å møte presiden Joseph Kabilas kone for å be om benådning for sønnen. Skuffelsen var stor da møtet ikke ble noe av.

— Håp om siste gang

Denne gangen har hun ikke lagt opp til møter med kongolesiske myndighetspersoner.

— Begge gangene jeg har reist ned har jeg hatt et inderlig ønske om at det skulle bli siste gang. Når folk har spurt meg om jeg ikke snart skal reise ned til ham igjen, har jeg svart at det ikke er nødvendig for han kommer snart hjem. Men slik har det ikke blitt, sier Mathilde Moland.

Reisen skjer sammen med sjømannsprest Knut Lyngseth som har møtt kongofangene en rekke ganger. Han er ambulerende sjømannsprest sør for Sahara i Afrika.— Grunnen til at jeg reiser nå, er at jeg fikk mulighet til å reise sammen med Lyngseth. Han var hos dem senest i februar i år. Når jeg reiser med ham føler jeg meg tålig trygg, men det er ingen feriereise, for å si det slik, sier Moland.

Mathilde Moland snakker med sønnen omtrent hver søndag. Kontakten med kongofangene blir begrenset av fengselsmyndighetene. De får ikke ha egne mobiltelefoner. Hver samtale må bestilles.

- Svært tøft der nå

Hun snakket med sønnen senest i går. Hun forteller at tilstanden i fengselet er svært krevende.

— Det er svært tøft der nå, men jeg ønsker ikke å utdype det ytterligere, sier hun.

På familienes støtteside på internett skriver mor til Joshua French at sitasjonen i fengselet er forstemmende.

— Det lukter død og fordervelse og de hygieniske forholdene er slik at det er umulig for oss å tenke oss dem, skriver Kari Hilde French.

Ifølge Moland står saken til sønnen og kameraten fullstendig i stampe. Hun sier det overhodet ikke er noen utvikling.

- Situasjonen låst

— Det er helt låst og skjer ingenting. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik. Jeg har gjort meg mine tanker om det, men det ønsker jeg ikke å utdype. Det er ikke noe mer å si, sier Mathilde Moland.

STERKT MØTE: I november 2009 møtte Mathilde Moland for første gang sønnen etter pågripelsen. Det ble et sterkt møte. Foto: Troens Bevis

Evangelist og misjonær Rune Edvardsen har engasjert seg sterkt i nordmennenes sak. Flere ganger har Edvardsen og familiene øynet håp om å få mennene hjem til Norge. Men gang på gang har de blitt skuffet.— Rune har stått på for saken hele tiden, og det gjør han fremdeles. Men dette er en sak som norske myndigheter må løse, sier Moland.

Hun sier noe av det verste med saken er at familien ikke vet når og om noe i det hele tatt skjer.

— En ting hadde vært å ha en dato å forholde oss til, men vi vet ingenting. De kan komme ut om kort tid, eller aldri. Det er usikkerheten som er så fæl, sier Mathilde Moland.

De to nordmennene har nå sittet fengslet i Kongo siden 2009.