web høyhus-jernbanetomta-2.jpg
FOR MASSIVT: Det planlagte bygget blir for massivt ifølge Kristiansand kommune. Derfor må det reduseres med 14 meter. Politikerne skal nå ta den endelige beslutningen om de ønsker så høye hus i Kristiansand sentrum. Foto: Michalsen, Ingrid
PLANLAGT LENGE: Eiendomsselskapet Quadrum planlegger en storstilt utbygging i dette området ved jernbanen i Kristiansand. De reagerer kraftig på at kommunen i siste time har protestert på at bygget er for høyt. Foto: L2 Arkitekter

KRISTIANSAND: Høyhuset vil ligge på Jernbanetomta og være en del av Quadrum-prosjektet. Det særegne bygget vil ha et skrånende tak som vil være 70 meter på det høyeste.

Slik bygget er planlagt i dag, blir det på 17 etasjer. Det blir både for høyt og for massivt ifølge Kristiansand kommune. De ber utbyggerne redusere høyden med 14 meter.

— Vi føler oss helt overrumplet. Hvis dette virkelig er kommunens syn, så burde det kommet fram langt tidligere i prosessen, sier Petter Falkgård Andersen til Fædrelandsvennen.

Han er utviklingsdirektør i Schage Eiendom som sammen med NSBs eiendomsselskap Rom Eiendom står bak utbyggingen.

28 mill

Quadrum AS har til nå brukt 28 millioner kroner på prosjektet som de har jobbet med de åtte siste årene. Torsdag 2. mai skal saken opp til politisk behandling i byutviklingsstyret i Kristiansand.

Beskjeden fra administrasjonen om å redusere høyden kommer derfor i siste liten.

— Det har vært en diskusjon om dette hele tiden, men det er spesielt på de siste skissene vi ser hvordan dette vil ta seg ut. Der ser vi at det vil hjelpe å få ned de tre - fire øverste etasjene, sier teknisk direktør Ragnar Evensen.

Han avviser at de nå barberer prosjektet. Ifølge Evensen er det heller er snakk om å sette en øvre grense for hvor høyt det kan bygges i randsonene rundt Kvadraturen.

— På den endelige løsningen så vi at det ble for massivt med den veggen innover mot byen. Med høyden vi foreslår, vil det fremdeles være like høyt som Hånesbygget og Tinghuset oppå hverandre sier Evensen.

Nekter å redusere

Petter Falkgård Andersen sier det er uaktuelt å redusere høyden på bygget. Ifølge Andersen vil det å kutte 14 meter i høyden utgjøre 10.000 kvadratmeter totalt.

— Det vil ødelegge hele det arkitektoniske uttrykket i prosjektet. I stedet for høye, slanke bygg, vil man få korte og butte klumper som ikke vil gjøre noe særlig ut av seg. Dette er et så gjennomarbeidet prosjekt, og vi har gjort så mange analyser for å få byggene til å harmonere i en arkitektonisk skala, at det føles helt feil å skulle endre på noe i siste runde, sier Falkgård Andersen.

Han forstår heller ikke argumentet om at planene deres blir for massive.

— Det er tross alt godkjent utbygging på 52.000 kvadratmeter på tomta i dag. Vårt areal er på 40.000 kvadratmeter, påpeker han.

Kritiserer kommunen

I et brev til Kristiansand kommune, går Falkgård Andersen kraftig ut mot kommunens administrasjon. Han spør hvordan kommunen tror de kan få til byutvikling når de "torpederer prosjektene som kommer opp"

— Hvordan tror dere at dere skal tiltrekke dere profesjonelle, visjonære utviklere til å utvikle sentrum sammen med, når dere behandler dem på denne måten, skriver Falkgård Andersen.

Ragnar Evensen mener det ikke er snakk om å torpedere et prosjekt.

— Vi sier at det er en grense for høyhus, og at de siste 12 - 15 metrene blir for mye. Jeg synes ikke det er konservativt og lite ekspansivt, sier Evensen.

Politisk behandling

Tirsdag kveld ville ikke Falkgård Andersen kommentere saken mer. Han vil vente til den kommer opp i byutviklingsstyret.

— På torsdag må vi redegjøre for vårt syn av saken, så må kommunen redegjøre for sitt syn, og så må politikerne ta en beslutning, sier han.

Vil godkjenne bygget

Når byutviklingsstyret skal behandle saken, er ikke Hans Otto Lund (H) i tvil om at de må si ja.

— Hvis dette ikke lar seg realisere, må Kristiansand spørre seg om vi skal ha et signalbygg eller ikke. Det vil si et hus som tar pusten fra deg når du kommer til byen, sier Lund.

Han minner om at kommunen allerede har godkjent et hotell på 90 meter (25 etasjer) på området. Dette ble aldri realisert.

Lund mener at hvis kommunens administrasjon vil sette normen om byggehøyde på et lavere nivå, må saken i så fall til bystyret.

— Vi har allerede satt en norm på 25 etasjer. Når administrasjonen nå vil lage en ny norm, skulle det bare mangle at saken ikke skal til bystyret. Det har å gjøre med presedens og likhetsprinsippet, sier Hans Otto Lund.