MANDAL: — Samfunnet legger opp til at mor og far skal jobbe fullt. Hverdagen er full av forpliktelser, lekser, prøver, overtid, stress og mas. Hvis man på toppen ikke har anledning til å ta ut ferie samtidig, når skal en familie få være sammen da? spør trebarnsmamma og førskolelærer Tone Merete Fredriksen Drangsland (39) fra Ime.

Ekteparet Tone Merete og David Drangsland kom nylig hjem fra en toukers tur i Thailand med barna Markus Emanuel (13), Simon (13) og Isak (8). De tar ut ungene av skolen årlig for å tilbringe tid sammen på ferie.

— For meg er det ikke vanskelig å ta barna ut. Jeg gir beskjed via meldingsboka. Varer ferien over 14 dager, må de skrives ut av skolen. Det syns jeg er tullete, og jeg tror nok at fremtidens skole må imøtekomme familiers behov for ferier på en annen måte, sier mamma Drangsland.

Ansvar

Hun legger alltid en plan sammen med kontaktlærer i forkant av en tur, under viser og følger ukeplanene på nett, og syns det er enkelt å forholde seg til.

— Jeg tenker selvsagt over at vi holder dem borte fra undervisning, og derfor er det viktig for oss å samarbeide med skolen. På barneskolen fryktet jeg ikke at de skulle miste så mye undervisning, men jeg er mer skeptisk nå, etter at tvillingene begynte på ungdomsskolen, sier Drangsland.

Hun legger til at hun til nå ikke har hatt følelsen av at barna har mistet undervisning, og at feriene har gitt dem verdifulle erfaringer.

Erfaring

— Da tvillingene nettopp hadde startet på skolen, var vi på en tomåneders rundreise i Thailand. Ellers har vi vært på Cuba, i Marokko, Egypt, Mexico og flere ganger i Thailand. Vi mener barna våre har lært så utrolig mye på andre måter enn det de kan lese seg til i en bok når det gjelder å oppleve andre kulturer, mennesker, språk og geografi, sier Drangsland.

Familien har reist når de har hatt anledning, og for de voksnes del har det vært oppspart ferie, avspasering eller ulønnet permisjon.

— Poenget er at vi skal være sammen bare oss fem og kose oss, og vi melder oss helt ut av samfunnet. Hverdagen er så travel, og denne roen vi finner på tur er utrolig viktig for oss, sier Drangsland.