KRISTIANSAND: En av fvn.no sine lesere oppdaget i ettermiddag noen isfiskere på Topdalsfjorden utenfor Hamresanden. Spørsmålet var om isen var trygg eller utrygg.

Spørsmålet er det ikke lett å få et godt svar på. Verken kommunen eller offentlig myndigheter har i oppgave å sjekke sjøisen. Unntaket er en generell israpport fra Norges vassdrags— og energidirektorat (se egen faktaboks).

Brannmester Tor Eriksen ved Kristiansandsregionen brann og redning opplyser til fvn.no at isen ved Narviga var cirka ti centimeter tykk da brannvesenets dykkere hadde øvelse tidligere i dag.

En av byens eksperter på isfiske, Stein Grønberg ved Grønberg Sport, er heller ikke sikker på hvordan isen er.

Har du testet isfisket i år? Fortell om dine erfaringer i debatten under saken!

Lite isfiske i sør

- Man bør være forsiktig. Sjøisen er skummel og den varierer veldig mye, sier han til fvn.no.

Til daglig er det ikke alt for mange som fisker på isen i Kristiansand.

— På ferskvann er det noen veldig få som fisker. Når forholdene er gode på sjøen kan halve byen være ute, sier Grønberg, og henviser til Hamresanden og Ålefjærfjorden som populære fiskesteder.Muligheten for å få skikkelig fisk bør også være til stede. De siste dagene er det fisket opp abbor, torsk, villing og en svær sjøørret på sjøen og i noen av kommunens mange ferskvann.

— Alle vannene rundt byen er islagt. I Kristiansand er det 100 vann med ørret, så det er nok av muligheter, sier Grønberg. 35 av vannene krever fiskekort. For 200 kroner kan fiskerne fiske i et helt år.

Korte fiskestenger

— Når man fisker på isen bruker man isfiskestenger som er veldig korte, sier fiskeeksperten. Stengene utstyres med meitemark som agn, men om man ikke finner mark, så er mulighetene likevel til stede.

— Gulost kan brukes. Et hett tips kan være å borre hull dagen i forveien og strø gulost i hullet. Da samler fisken seg, sier Grønberg.

PS! Nettstedet Isfiskeren har samlet gode tips for isfiskere.

Har du testet isfisket i år? Fortell om dine erfaringer i debatten under saken!