PROBLEM: Denne kummen ble renset for én uke siden, men allerede sitter en stor ansamling med våtservietter og lignende fast i filteret. Foto: Hans Jacob Brekke
TETT: -Knivene på pumpa greier ikke å kutte opp våtservietter og engangsmopper, forteller driftsoperatør Vallesværd. Foto: Hans Jacob Brekke

LILLESAND: — Hvis vi går tilbake noen år, renset vi pumpestasjonene to ganger i året. Nå må det gjøres hver måned, forteller Ole Jacob Vallesværd, som er driftsoperatør ved Fossbekk renseanlegg i Lillesand.

Han viser fram en innløpskum utenfor Julebauen pumpestasjon. Denne ble renset for kun én uke siden, men allerede henger det en stor, hvit ansamling med papir i filteret.

— Det som er det største problemet er engangsmopper, våtservietter og lignende. Dette er papir som ikke løser seg opp i vann, og de er så utrolig slitesterke at pumpene ikke greier å kutte dem opp, sier Vallesværd.

Q-tips og tanntråd nevnes også som problemavfall i kloakksystemet.

- Ingen søppelbøtte

I Lillesand kommune er det mer enn 50 kommunale pumpestasjoner. Det er ved disse og i ledningsnettet problemene oppstår.

— I ytterste konsekvens fører dette til at det stopper helt opp, men vi gjør det vi kan for å ta unna, sier driftsoperatøren.

Det økende problemet har etter hvert blitt kostbart for kommunen. Hyppigere rensing av pumper og rør fører til kveldsjobbing og overtid.

— Det virker som en del tror at alt skal i do, men doen er ingen søppelbøtte. Anlegget er rett og slett ikke dimensjonert for denne typen avfall, sier konstituert enhetsleder Kjell Atle Thorbjørnsen i VAR-enheten i Lillesand kommune.

Uvitenhet

Thorbjørnsen sier det kun er tre ting de ønsker at skal trekkes ned i skåla.

— Det er toalettpapir og to typer menneskelig avfall, sier han.

Mennene tror uvitenhet er mye av grunnen til at ting som skal i søppelbøtta i stedet havner i toalettet.

Og Lillesand er langt fra alene om problemet.

— Vi har de samme erfaringene. Det har lett for å tette seg når denne typen avfall kommer til pumpene, forteller avløpssjef Steinar Børresen i Kristiansand kommune.

Fett problem

En annen utfordring for avløpsnettet er fett fra matlaging.

Fettet avleirer seg i rørene og kan tette dem helt, både hjemme hos brukerne selv og ute i anlegget.

Enhetsleder Thorbjørnsen forteller at han har vært med på å hente ut enorme fettklumper som har tettet pumpestasjoner i Lillesand.

— Enkelte ganger er klumpene så store at vi må ha trillebår for frakte dem vekk, sier han.

— Vi oppfordrer folk til ikke å helle frityrfett og middagsrester i vasken eller doen. Dette skal i dunkene for matavfall.

Bukser i do

Av mer kuriøse ting som tetter pumpene, forteller de at det av og til dukker opp bamser, leker, gensere og bukser i kloakken.

— Det er også folk som kontakter oss og spør om vi kan finne igjen kjæledyr, gullringer og lommebøker som har forvunnet i toalettet. Men det er så godt som umulig å finne igjen noen ting i den grøten som havner inn på rensestasjonen, sier driftsoperatør Vallesværd.