En politimann måtte søndag kveld reddes etter å ha blitt sittende fast i Høgfjell i Flekkefjord. Foto: John S. Moen

FLEKKEFJORD: – Jeg er den første til å beklage at det gikk som det gikk. Jeg var utsatt for en ulykke jeg selv kan klandres for – og en storstilt redningsaksjon ble satt i gang. Jeg ønsker å legge dette bak meg – men er også innstilt på å ta en eventuell straff, sier Ingve Flikka (39) til avisen Agder.

Søndag utløste han en storstilt redningsaksjon, som inkluderte et Sea King-redningshelikopter, etter å ha blitt hengende fast på en fjellhylle ved Høgfjell i Flekkefjord.

Den 39 år gamle politimannen ble nærmest hengende opp-ned i nærmere en time, før han ble brakt trygt ned med helikopter fra fjellhyllen og brakt til sykehus.

Under etterforskning

Flikka er nå under etterforskning, mistenkt for å ha hoppet med paraglider uten nødvendig lisens. Nå tilbyr han altså å betale for den storstilte redningsaksjonen som ble iverksatt søndag.

Ifølge 39-åringens forklaring til media hadde han vært på en joggetur i fjellet da han spente han på seg paraglideren på et flatt parti på fjelltoppen for å se om paraglideren var i orden. Da han gjorde dette skal en vindkule ha tatt tak i vingen og deretter kastet ham utfor fjellveggen. Der ble han hengende i paraglideren, til hjelpemannskaper og til slutt et Sea King-redningshelikopter fikk hentet ham ned fra en fjellhylle.

Til Fædrelandsvennen uttalte 39-åringen at han ikke hadde til intensjon å hoppe, men ønsket å sjekke skjermen, da vinden tok tak og dro ham utfor fjellkanten. Onsdag sier han dette til avisen Agder:

– Jeg hadde meg en hard treningsøkt, men hadde med meg paraglideren i håp om om at jeg kunne fly ned igjen, det legger jeg ikke skjul på.

Han nekter imidlertid for at han hadde tenkt å hoppe da han ble hengende fast i fjellet søndag.

– Dette er ikke noe egnet sted for å hoppe, så det var ikke det som var meningen. Jeg tok opp skjermen for å se at den var hel og fin, uttalte Flikka til Fædrelandsvennen kort tid etter uhellet.

Skjermsjekken endte imidlertid opp i en redningsaksjon. Selv slapp 39-åringen fra episoden med kink i ryggen og noen småsår. Han er fortsatt i polititjeneste.

Brudd på forskrift

— Så lenge ulykken skjedde på fritiden vil han ikke bli tatt ut av tjeneste så lenge etterforskningen pågår, uttalte lensmann i Lyngdal og leder for politiets driftsenhet i Lister, Anne Margrethe Ruud, tirsdag.

Forskriften som politiet nå tror 39-åringen har forbrutt seg mot sier at alle må ha gyldig lisens samt være medlem av paraglidingsseksjonen i Norges Luftsportsforbund for å kunne fly med paraglider. Brudd på forskriften kan straffes med bøter og i ytterste konsekvens, fengsel.

– Det jeg gjorde – i og med at jeg feste utstyret til kroppen – er dermed per definisjon ulovlig. Det innrømmer jeg – og det er jeg innstilt på å ta min straff for. Men med lisensen i orden hadde det ikke vært ulovlig å ta av fra Høgfjell, sier Flikka til avisen Agder, og forteller at han hadde lagt fra seg pakkeutstyret og private eiendeler før det gikk galt.

Noe han mener støtter opp om forklaringen på at han ikke hadde tenkt å hoppe der og da.

— Vil ikke kommentere uttalelsene

Ansvarlig jurist i saken, politiadvokat Terje Skaar, ønsker ikke å uttale seg om forklaringen som Flikka nå gir i media.

– Han er ikke avhørt av politiet ennå, og det er det som han sier i politiavhør som er av betydning for oss, sier Skaar til Fædrelandsvennen.

Skaar sier at han ikke kjenner til intervjuet i detalj, men at han har fått en kort resumé av det.

– Helt uten betydning kan vel ikke dagens uttalelser i media være for politiets etterforskning?

— Nei, det er det ikke, men jeg har ikke noen kommentar til det, sier Skaar, og ber om forståelse for at saken fortsatt er under etterforskning.

– Hva tenker du om at han sier til avisen at han faktisk hadde planer om å fly ned, selv om han ikke har lisens for dette?

– Det vil ikke være riktig av meg å kommentere dette i media nå, svarer Skaar og fortsetter:

– Nå skal vi etterforske denne saken ferdig, avhøre vedkommende og se hvilke bestemmelser som er brutt.

Ingve Flikka ønsker ikke å uttale seg om saken til Fædrelandsvennen onsdag.