KRISTIANSAND: I lørdagens papirutgave av Fædrelandsvennen ropte pasientombudet varsko om legedekningen på sykehjem. Det fikk Frps gruppeleder Utsogn, som også er leder for helse— og sosialutvalget i Kristiansand, til rask reaksjon.

Lover leger

— Legedekningen på sykehjem må og skal opp. Det kan jeg love. Vi tar tak i dette allerede på marsmøtet i helse- og sosialstyret, sier han til Fædrelandsvennen.

Utsogn forteller at alle byens sykehjem ligger langt under normen for sykehjemsdekning. Kun to korttidssykehjem er over normen på 0,41 legeårsverk pr 90 omsorgspasienter. Han tror lav legedekning er årsak til at mange pårørende henvender seg til ham og snakker om at foreldrene blir dårligere og dehydrerte av å være på sykehjem.

— Skal dere ekstrabevilge i marsmøtet?

— Nei, det kan vi ikke. Men vi skal si klart fra at legedekningen må opp. Først må vi få tall på bordet. Legedekningen har vært for lav i årevis, det er en kjent sak. Nå må vi begynne å gjøre noe. Penger kan tidligst komme i første tertial, men det forutsetter at jeg får støtte i hele koalisjonen. Det må drøftes først. Alternativet er budsjettet for neste år, svarer Utsogn.

- Bare prat

Vidar Kleppe i Demokratene rister på hodet. Han hadde allerede i fjor en interpellasjon i bystyret om at noe måtte gjøres med legedekningen på sykehjem.

— Utsogn kan ikke love flere leger, uten å bevilge penger til flere leger. Det blir jo bare prat. Han sitter med ansvaret. Han fikk ikke til en krone mer til sykehjemsleger i budsjettet han selv vedtok for tre måneder siden. Det holder ikke å snakke, sier Kleppe.

Kleppe sier situasjonen på sykehjemmene er svært alvorlig, og han mener mange pasienter lider under mangel på legetjenester. Derfor mener han Kristiansand bør innføre en ordning hvor pasientene beholder sin egen fastlege på sykehjem.

— Vi må både ha opp legedekningen på sykehjem, samtidig som de eldre får valgfrihet til å beholde sin egen fastlege. Inntil penger er på plass, kan ordningen med å beholde fastlege fungere godt. Hvorfor skal man miste legen sin når man kommer på sykehjem, spør Kleppe.

- Sultefôret

Utsogn er enig i at det burde vært bevilget penger til legedekning på sykehjem i budsjettet for tre måneder siden.

— Vi bevilget ikke noe da. Det er sant det, og det burde vi kanskje gjort. Men vi valgte å styrke hjemmetjenesten. Omsorgssektoren er full av hull i Kristiansand. Den er sultefôret økonomisk. Det trengs mer penger overalt, og vi begynte med hjemmetjenesten. Det viktige nå er å signalisere politisk at legedekningen skal opp. I årene som kommer må omsorg kraftig styrkes, sier han.

— Utsogn må ikke spenne buen og skape forventinger hvis ikke han kan levere. Jeg kommer nå til å kreve at han står på det han sier. Pengene til legedekning må bevilges i tertial-behandlingen i vår, sier Vidar Kleppe.