KRISTIANSAND: — Vi har en person sittende som skal i varetekt. Kriminalomsorgen sier at det ikke er ledige plasser verken i Haugesund, Stavanger, Åna, Kristiansand eller Arendal. Det er mulig at det en plass ledig i Oslo. Mer vet vi ikke torsdag formiddag, sier fungerende politistasjonssjef i Kristiansand, Dag Tallaksen, til Fædrelandsvennen.

Forrige fredag transporterte politiet en varetektsfange til Oslo og en til Halden. Lørdag gikk turen til Oslo med to nye varetektsfanger.

Ressurskrevende

— Det er utrolig ressurskrevende, ikke bare transporten og pengebruken knyttet til dette. Dette er varetektsfanger som også skal avhøres. Enten må de hentes til avhør i Kristiansand, eller så må etterforskeren reise til det aktuelle fengselet for å gjennomføre avhør. Situasjonen er vanskelig og krevende, sier Tallaksen.

I politiarresten i Kristiansand sitter det torsdag formiddag fem personer som vurderes varetektsfengslet.

SMEKK FULLT: Det er ikke varetektsplasser igjen i fengslene på Sørlandet. Foto: Kjartan Bjelland

Løslatelse må vurderes

— Dette er ingen ny situasjon. Hver gang en ny person skal varetektsfengslet må det vurderes om noen av de som allerede sitter i varetekt kan løslates. Da må vi be alle juristene vurdere sine saker og personer og se om det er muligheter for å løslate noen for å gi plass til nye, sier fungerende leder av påtaleseksjonen i Agder politidistrikt, politiadvokat Leif Aleksandersen.

— Det er fullt, dessverre, medgir direktør Gudmund Idsøe i Kriminalomsorgen sørvest. - Vi gjør vårt beste ved å forsøke omplasseringer for å imøtekomme behovet.

— Er det en konstant mangel på varetektsplasser på Sørlandet?

— Nei. Det varierer, sier Idsøe.