KRISTIANSAND: Den tiltalte 22-åringen ble i retten presset av den 31 år gamle mannen som ble utsatt for vold, til å godta dommen, slik at han og hans ekskjæreste (32) kunne legge saken bak seg. Det løftet holdt den domfelte. Da han fikk opplest dommen på seks år og seks måneder, ga han lagdommeren beskjed om at han vedtok på stedet.

Straffen økte med seks måneder i forhold til tingrettens dom, og oppreisningserstatningen ble også hevet. Den 32 år gamle kvinnen fikk 250.000 kroner i oppreisningserstatning, 100.000 mer enn i tingretten. Den 31 år gamle mannen fikk 150.000 i oppreisningserstatning, 50.000 mer enn i tingretten.

Sette sluttstrek

— De fornærmede hadde et veldig sterkt ønske om å sette sluttstrek. Min klient, den 32 år gamle kvinnen, er svært godt fornøyd med at hun nå kan legge saken bak seg. Hun har med tilfredshet merket seg at straffen ble skjerpet og erstatningsbeløpet forhøyet, sier advokat Ragnar Hatlem til Fædrelandsvennen.

BISTANDSADVOKATEN: -De fornærmede hadde et veldig sterkt ønske om å sette sluttstrek, sier advokat Ragnar Hatlem. Foto: Hallgeir Oftedal

— Det at de to fornærmede skiltes fra voldsmannen ved å ta ham i hånden, bidrar også psykologisk til at den formelle delen av saken er ferdig. Den domfelte holdt også løftet han ga om å godta dommen, sier Hatlem.Da den 31 år gamle fornærmede ga sin forklaring i retten, tordnet han mot voldsmannen, ikke bare for selve voldsutøvelsen, men også for den umenneskelige belastningen de to er utsatt for gjennom ettervirkningene, både fysisk og psykisk.

"Svært grov" vold

I Agder lagmannsrett var det et mindretall på tre av de sju dommerne som ville at 22-åringen skulle ha ubetinget fengsel i sju år.

Lagmannsretten betegnet voldsutøvelsen med en 88 centimeter lang aluminiumsstang som veide 1,6 kilo, som svært grov. Legene beskrev skaden slik at hun var i en livstruende situasjon som uten aktiv behandling ville medført stor risiko for dødelig utfall".

Kvinnen fortalte i retten at hun har vondt i hodet hver dag, hele dagen. Hun har problemer med å gjennomføre jobben, angst, vansker med søvn og hukommelse og psykiske problemer. Den 31 år gamle mannen har vendt tilbake til jobb og trosset legens anbefalinger om å ta det mer med ro.

Lenge sykmeldt

De to ble begge slått i hodet med aluminiumsstangen. Etter et kort opphold på Sørlandet sykehus Kristiansand, ble begge overført til Oslo universitetssykehus. Begge har vært sykmeldt i flere måneder. Voldsepisoden fant sted i september i fjor.

Den 22 år gamle mannen har fått en strafferabatt på et år fordi han har tilstått de faktiske forhold. Han er straffedømt for vold to ganger tidligere. Retten har også i formildende retning lagt vekt på at 22-åringen, som kom som flyktning til Norge for ti år siden, har hatt en vanskelig oppvekst.