Kollegaene ved enhet for rehabilitering veed Kristiansand kommune valgte alle Frk. Larsens Hjemmeburgere. Lisa Fredheim Elingsen, Ellen L. Neteland, Ingun Johanne Strømme, Ingvill Bjorvatn Saakhus, Astrid Elise Hæstad, Julianne Frantzen og Kathrine Færestrand. Foto: Magnus Stedje Fossen
Familien Svindland feiret en bursdag på Sjøhuset mandag. Fra venstre: Bursdagsbarnet Georg Andreas Svindland, Wenche Hunsbedt Svindland, Kristian Svindland, Monica Svindland, Mathias Svindland og Ingunn Paulsen. Foto: Magnus Stedje Fossen
Kollegaene Gitte Thulstrap og Margrethe Thorsen valgte Makrellens entrecôte for en hundrelapp. Foto: Magnus Stedje Fossen
Sverre Benestad, Roald Støle og Vår Støle stoppet tilfeldigvis innom Makrellen før de skulle på Kilden. Foto: Magnus Stedje Fossen

KRISTIANSAND: — Det er mye folk og god stemning. Og dette er bare begynnelsen. Vi regner med enda flere folk utover uka, smiler Gustav Thelen, daglig leder hos "Frk. Larsen", før han bærer ut seks "Hjemmeburgere" til en jentegjeng fra Enhet for rehabilitering i Kristiansand kommune.

Mandag vanligvis roligst

For restaurantene er vanligvis mandag den ukedagen med færrest besøkende. Når det i tillegg er februar og minusgrader, pleier det å være rimelig lite å gjøre for byens restaurantansatte. Men for tredje året på rad går restaurantene sammen om å tilby en hovedrett til 100 kroner en hel uke i februar.

— Vi merker at det kommer flere privatpersoner inn nå denne uken, mens det ellers ofte er mer bedrifter, sier restaurantsjef ved Sjøhuset, Merethe Grundegjerde.

Hun sier at grønne tall ikke er målet med uka, men å markedsføre seg for folk som vanligvis ikke går så mye ut.

Ovnsbakt lange fra Sjøhuset Foto: Magnus Stedje Fossen

— Folk vet jo hva fisken koster på fiskemarkedet så det sier jo seg selv at det ikke er lønnsomt å selge den igjen for hundrelappen, men vi må jo lage god mat selv om det er billig, sier hun.

Kan anbefales

Familien Svindland hadde satset på Sjøhusets ovnsbakte lange.

— Det var kjempegodt og kan virkelig anbefales, sier Wenche Hunsbedt Svindland.

Familien hadde tatt turen til Sjøhuset for å feire bursdagen til hennes mann.

Var ute flere ganger på samme uke

— Jeg tror jeg var ute og spiste fire av syv dager da dette skjedde i fjor, sier sønnen Mathias Svindland.

Verken han eller resten av familien kan utelukke at det blir flere middager ute denne uken også i år.

Ved Makrellen på Fiskebrygga begynner det også å fylle seg opp. Kollegaene Gitte Thulstup og Margrethe Thorsen valgte Makrellens entrecôte av denne ukens "Spis for 100"-tilbud.— Det var veldig godt. Jeg spiser ute kanskje én gang annenhver uke, men du skal ikke se bort fra at det blir flere turer ut denne uka, sier Thorsen.

Avdelingsleder ved Makrellen, Roger Sande, sier besøket så langt er over det han hadde forventet, men han tør ikke spå hvor mange som tar turen totalt denne uka.

- Tar seg opp utover uka

Ett av stedene der de fortsatt ikke hadde merket det store publikumstrøkket mandag kveld var Gastropuben Kick Malt & Mat.

— Jeg tror nok været har litt av skylda for at det er rolig, men det pleier å ta seg opp utover uka, så jeg er ikke bekymra, sier daglig leder Ole Petter Mosfjeld.

"Spis for 100" ble første gang arrangert i 2009. Det første året ble det solgt 10.000 retter, året etter økte det til 15.000 retter.