OSLO: – Jeg følte meg tvunget til å gi ifra meg mobiltelefon og lommebok, men slapp heldigvis fra hendelsen uten fysiske skader, sier Erik Johan Egenes.

Det var ved halv fire tiden natt til søndag på Holmlia at ranet skjedde. 19-åringen var på besøk hos en kamerat, og sammen hadde de vært ute en tur på byen.

– Jeg tok bussen tilbake til leiligheten til kameraten min alene, men kjørte et stoppested for langt. Da jeg var i ferd med å gå tilbake til der jeg skulle gått av busse, kom to personer joggende opp bak meg. Den ene stilte seg opp foran meg og den andre bak, og de krevde å få mobiltelefon og lommebok. Dette gjentok de flere ganger, og det var tydelig at de ikke ville la meg gå før de hadde fått det de ba om, forteller Erik Johan Egenes.

Ikke våpen

19-åringen som til vanlig studerer journalistikk ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker i Moelv, forteller at ranerne verken brukte eller viste fram kniv eller annet våpen. Selv om de ikke direkte truet med vold, våget han ikke å si dem imot. Han beskriver ranerne som gutter i 19-20 års alderen. De snakket norsk, men så ut til å være av utenlandsk opprinnelse.

Hjelp av drosjesjåfør

– Jeg følte meg svært hjelpeløs på gata midt på natta i en bydel jeg ikke er kjent i, uten penger eller mobiltelefon. Til slutt fikk jeg stoppet en drosje. Sjåføren lot meg låne mobiltelefon. Jeg fikk drosjen til å kjøre meg til min bror som også bor i Oslo, slik at jeg kunne få betalt for drosjeturen, sier Erik Johan Egenes.

Forholdet ble søndag ettermiddag meldt til politiet. Ransoffere tror ikke han skal lide økonomisk tap, siden telefonen var forsikret og kortene i lommeboken raskt ble sperret.

Flere voldelige ranere

Politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik bekrefter at politiet søndag mottok anmeldelsen fra 19-åringen, og sier at saken vil bli etterforsket og fulgt opp ved Manglerud politistasjon. Hun har utover det ikke så mange opplysninger i saken.

Politiadvokaten mener det kan være lurt å gi fra seg telefon og penger, når det trues med vold. Hun viser til at det har blitt utøvet grov vold ved mange av ranene i Oslo.

Flere hundre ran

I september ble det ifølge Aftenposten begått 103 ran i Oslo, mens tallet i oktober økte til 120. Denne uka aksjonerte politiet i hovedstaden mot en mobiltelefonbutikk, der de fant 30 stjålne telefoner. Politiets teori er at noen av ranerne har solgt telefoner her mot kontant betaling.