AGDER: Næringsminister Trond Giske slapp onsdag nyheten om at Node-klyngen høyst sannsynlig vil få et gce-stempel verdt 40 millioner kroner den kommende stortingsperioden (LES: Kom med gladnyhet til Node-klyngen), og det bare dager før valget.

— Denne saken har vært utredet og til høring, og er nå på plass i budsjettet. Det er tilfeldig at dette kommer nå, men valg handler om hva vi skal gjøre i årene fremover, sier Giske til Fædrelandsvennen.

— Dette er styrte budsjettlekkasjer fra regjeringen, og helt vanlig foran valg, sier Jon P. Knudsen, samfunnsforsker ved UiA og Fædrelandsvennens valgekspert.

— De har hatt de fleste sakene på tapetet lenge, og i regjeringskretser er man bevisste på når man skal spille sakene ut, sier han.

Mange millioner

LOMMENE FULLE: Næringsminister Trond Giske kunne nærmest love at Node-klyngen blir tilgodesett med 40 millioner kroner de neste fire årene da han besøkte NOV, før han dro videre til Grimstad for å dele ut skolemillioner til austegdene. Foto: Torstein Øen

Men lekkasjen føyer seg inn i en rekke budsjettløfter som har blitt tildelt landsdelen denne uka.Tirsdag kom SV med nyheten om at de vil øke bevilgningen til redningsselskapet med 20 millioner. Samme dag «lekket» Alf Holmelid at Vitensenteret i Arendal er inne i statsbudsjettet med 4,5 millioner kroner.

Onsdag reiste næringsminister Trond Giske rundt med flere gladnyheter for Sørlandet. Først med at Node-klyngen i Kristiansand potensielt kan få 40 millioner kroner over fire år, og litt senere at Aust-Agder får 25 millioner kroner i året i øremerkede midler til skolene.

Professor i samfunnsvitenskap ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen, sier at budsjettlekkasjer er noe som regjeringer av alle farger har bedrevet de siste seks, sju valgene, og at det er langt fra sikkert at disse løftene blir gjennomført.

— Vi får ganske sikkert en ny regjering, og derfor er det lite sannsynlig at budsjettet står. Det er umulig å vite hvilke tilskudd som blir stående i den nye regjeringens budsjett.

— Lekkasjene er i stor grad symbolpolitikk, sier han.

Inflasjon i løfter

Jon P. Knudsen Foto: Tore-Andre Baardsen

Jon P. Knudsen er usikker på om lekkasjene kan flytte velgere.— De håper naturligvis at dette skal ha en effekt inn mot valget, men de fleste velgerne gjennomskuer dette som spill. Men en klar konsekvens er at de får gode medieoppslag i tv og aviser, for dette er godt mediestoff, og det vet de.

— Hva skjer med disse løftene dersom opposisjonen tar makta?

— De store, grunnleggende reformene eller forslagene kan bli stanset av en ny regjering. Regjeringens ønske om stans av nye kjøpesenter i periferien er et eksempel på det. Men enkeltsaker og enkeltbevillinger fjernes som regel ikke. Det er gjerne saker som er ønsket på bred basis, som penger til skole, vei eller til Node-klyngen, sier Knudsen.

Vil synliggjøre

Alf Holmelid (SV) sier til Fædrelandsvennen at pengene til klyngene kunne ha kommet i fjor, men at ikke alt da var på plass.

— Det har vært en prosess etter det første signalet i stortingsmeldingen, og så har det vært en runde med tilbakemeldinger, og nå er det på plass i budsjettet.

— Men det kommer rett før valget?

— Budsjettkonferansene er i august, og valget er i september, så det er naturlig. Men jeg legger ikke skjul på at vi ønsker å synliggjøre politikken vår før valget, sier han.