— Skremmende, sier leder for Norsk Sykepleierforbund Student, Stian Aasoldsen om resultatene som er publisert på nettstedetsykepleien.no.

Testen var frivillig for 4000 sykepleiestudenter, og 550 av avgangsstudentene deltok. Deltagerne ble spurt om temaer innenfor i naturvitenskapelige og medisinske emner. Testen ble gjennomført av Norsk sykepleierfrobund (NSF).

Resultatene er nedslående for studentene: Over halvparten strøk. I tillegg svarte 33 av sykepleierne at de hadde livsfarlige brister i kunnskapen, og at dersom det ikke hadde vært en test, men en oppgave i det virkelige arbeidslivet hadde pasienten dødd av feilbehandling.

- Ikke overrasket

Stian Aasoldsen er ikke overrasket.

— Vi fryktet dette resultatet. Kvalitetssikringen er ikke god nok, sier han til Aftenposten.

Flere av studentene strøk blant annet i behandling av diabetes, de valgte å gi pasienten med hypoglykemi (for lavt blodsukker) insulin, noe som ville tatt livet av pasienten.

- Bekymret

— Selv om det er for få som har tatt testen til at vi kan si at den er representativ for alle avgangsstudentene våren 2013, så viser den likevel noe svært bekymringsfullt: Sykepleiere som nå kan være ute i full jobb mangler helt basale kunnskaper. Det var dette vi fryktet, sier Stian Aasoldsen.

Han mener spørsmålene som ble stilt ikke er for vanskelige, men skulle være basiskunnskap alle nyutdannede sykepleiere må ha inne for å gjøre en faglig forsvarlig jobb.

Studentene ble testet i emner skolene allerede hadde gitt dem bestått i.

- Mener du skolenes tester er for dårlige, siden de slipper gjennom disse studentene som på deres test har fått stryk?

— Det er 27 forskjellige sykepleierutdanninger, og 27 forskjellige måter å teste studentene. Vi vet det er store variasjoner mellom skolene når det gjelder kunnskapsnivået til de ferdigutdannede sykepleiere.

Ønsker nasjonale prøver

Aasoldsen mener kunnskapsministeren må ta innover seg resultatene fra kunnskapstesten:

— Nå har vi i NSF Student avholdt denne frivillige prøven ut fra de ressursene vi har tilgjengelig. Resultatene peker med all mulig tydelighet på at det er behov for nasjonale prøver for å få et bilde av kunnskapsnivået ved de forskjellige utdanningene, sier han.

- Bør disse sykepleierne være i jobb?

— Det er høyskolene som har ansvar for å utdanne sykepleiere og at de kan det de skal. Arbeidsgiverne kan ikke annet enn å forholde seg til at høyskolene har gått god for sykepleierne og gitt dem et vitnesbyrd.

Må følges opp

Aasoldsen sier at det er veldig viktig at sykepleierne blir godt fulgt opp når de begynner i ny jobb. Han trekker frem Haukeland sykehus der nyutdannede er i en slags trainee-stilling et helt år.

— Andre steder kan det bare være to vakter. Derfor er det viktig at systemet for autorisasjon er godt nok.

Aasoldsen sier at resultatene ikke er representative, men at den viser en tendens.

— Helse – og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet må ta innover seg at utdanningen er ulik ved de forskjellige studiestedene, og at sluttkompetansen ikke er god nok.

Arbeidsgiver ansvarlig

Direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn kan ikke kommentere undersøkelsen fordi han ikke kjenner detaljene i den, men han er klar på at arbeidsiver har ansvar for dem de ansetter.

- Vi vil understreke at arbeidsgiver til enhver tid har ansvaret for at personellet har den tilstrekkelige kompetanse for å løse sin oppgave, sier han.