LINDESNES: — Her har skjedd så mye. Bygda har fostret dyktige forretningsfolk og politikere gjennom generasjoner, vært et knutepunkt for fiskeriene i regionen, utallige båt- og campingturister har vært her, for å nevne litt, sier Kristin Marie Skaar og Sissel Fjeldskår.

Lillehavn ligger som siste tettsted før Lindesnes fyr. Her er Sissel vokst opp. Da de to venninnene var i en liten ferieby i Brasil i fjor, som også hadde vært fiskelandsby, kom ideen om å skrive bok om Lillehavn.

Siden har de brukt et år på å samle inn historier, tekster, ta bilder og samle inn historiske bilder. Det har vært gøy, men også mye mer arbeid enn de hadde trodd. - Det ble mye leting i gamle aviser, bøker,

LILLEHAVN: Et bilde av det moderne Lillehavn. Her bor bare rundt ti fastboende igjen, resten er feriegjester. Foto: Sissel Fjeldskår

fotoarkiv og fotoalbum. Mye mer burde vi hatt med, men vi tror jo vi har fanget kjernen i livet til Lillehavn gjennom tiårene, sier de to.

Boken starter med da Lillehavn ble til en gang på midten av 1850-tallet. Karrige kår der de første beboerne levde på fisk, bygg og poteter.

1910: Lillehavn anno 1910. De fleste skøytene er uten motor, her var det håndkraft som gjaldt.

På 1990-tallet stod stedet i fare med å bli fraflyttet etter at fiskemottakene og fabrikken ble nedlagt. Men siden ble det bygget ut ferieleiligheter og hytter. Sammen med ti fastboende er det med på å skape liv i bygda.Boka er trykket opp i 500 eksemplarer og har fått god mottakelse.