Et leilighetskompleks i Setesdalsveien ble totalskadd etter brann i juni 2008. 53-åringen utløste brannen da han sovnet med en sigarett i hånda. Foto: Jon Anders Møllen
Forsvareren til 53-åringen, advokat Trond Wåland ønsker ikke å kommentere saken. Foto: ERLEND OLSBU
Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen motsetter seg at 53-åringen skal slippes fri. Foto: Lars Hoen

Det er 53-åringen selv som har bedt om en ny rettsrunde, etter at han i 2010 og i 2012 ble dømt til tvungen psykisk helsevern – dette fordi han ikke er strafferettslig tilregnelig. I begge dommene har Kristiansand tingrett understreket at samfunnet må beskyttes mot det 53-åringen kan finne på.

"Retten finner videre at det vil være en høy sannsynlighet for at tiltalte da på nytt vil foreta alvorlige forbrytelser, særlig knyttet til alvorlig trusler, men også knyttet til å gjennomføre disse og til ildspåsettelse".

Slik formulerte Kristiansand tingrett seg i februar 2012 da 53-åringen ville oppheve dommen om tvungen psykisk helsevern. Han fikk avslag.

Motsetter seg løslatelse

— Han har benyttet seg av muligheten til å be retten ta standpunkt til om han skal slippes fri eller fortsatt være underlagt tvungen psykisk helsevern. Påtalemyndigheten motsetter seg at han skal slippes ut, sier førstestatsadvokat Erik Erland Holmen til Fædrelandsvennen.

53-åringen ble i februar 2010 dømt for drapstrusler med kniv mot politiet. Han ble dømt for å ha kastet en molotowcoctail inn gjennom vinduet i kommunens natthjem i Kongensgate. Videre ble han dømt for å ha sovnet med sigaretten i hånda slik at et leilighetskompleks i Setesdalsveien brant ned til grunnen i juni 2008. Mannen var i 2010 ikke strafferettslig tilregnelig og ble derfor dømt til tvungen psykisk helsevern. Etter rettens oppfatning var det en kvalifisert og nærliggende fare for at han kunne begå nye straffbare handlinger. Derfor må samfunnet vernes mot mannen.

Etter et drøyt år krevde mannen å bli løslatt. Kristiansand tingrett avviste kravet i en dom fra februar 2012. Kort tid før rettssaken rømte mannen fra psykiatrisk avdeling. Han ble pågrepet i ruspåvirket tilstand og i besittelse av blant annet amfetamin.

Lav motivasjon

Ved den rettslige behandling av saken i 2012 var retten helt avvisende til løslatelse. Det ble påpekt at han ruser seg på sykehuset når anledningen byr seg ved opphold i åpne avdelinger. Hans motivasjon for å gjøre noe med sitt 30-årige rusproblem, er ifølge retten lav. Retten pekte også i dommen må 53-åringens evne til å innse sitt eget sykdomsbilde.

Ifølge dommene mot mannen utløses de straffbare handlingene i psykose av rus. I tillegg har han en rekke diagnoser. I Kristiansand tingrett for snaut to år siden uttalte en lege som behandler mannen at "hans farlighet under ruspåvirket tilstand, er et ganske stort risikomoment hos pasienten".

To psykiatrisk sakkyndige skal møte i retten for å gi dommerne råd i saken.

53-åringens forsvarer, advokat Trond Wåland, ønsker ikke å kommentere saken.