Slik kan en 30 meters skorstein bli plassert på toppen av Odderøya, over renseanlegget.
Dette er en godkjent reguleringsskisse av den nye bydelen på Silokaia, som får 700 leiligheter i opptil 13 etasjer. Til venstre ligger konserthuset Kilden og siloen. Foto: A-LAV/SIV.ARK. LØVDAHL
Sven Erik Knoph fra Kanalbyen Utvikling AS (t.h.) sammen med partnerne Johan Martin Ugland (J.B. Ugland Holding), Mona Mortensen (Kanalbyen Utvikling) og Bjørn Vedal (J.B.Ugland Eiendom AS) da de inngikk avtale i sommer.   Foto: Mats Johannesen
Fra 2016 og 15 år fremover skal Silokaia utvikles med 700 leiligheter. Bak prosjektet står Kanalbyen Utvikling AS, eid av havna, og J.B.Ugland Eiendom fra Grimstad. Byggekostnaden er på 2,2 milliarder kroner. Foto: Kjartan Bjelland
Slik kan en 30 meters skorstein (t.h.) bli plassert på toppen av Odderøya, over renseanlegget. Til venstre ses antennemasten. Foto: ASPLAN VIAK

KRISTIANSAND: Kommunen vil bygge en luktskorstein på Odderøya som rager 20 eller 30 meter til værs.

— Jo høyere man fører det opp i lufta, dess mindre er sannsynligheten for at det som kommer ut slår ned over Kvadraturen eller Silokaia, uttaler Sven Erik Knoph, daglig leder for KanalbyenUtvikling AS.

Selskapet, eid av Kristiansand Havn, inngikk i sommer partnerskap med J.B.UglandEiendom fra Grimstad for å bygge 700 leiligheter de neste 15 årene, til en kostnad på 2,2 milliarder kroner.

Også i kloakken skal det pløyes svimlende summer. Det underjordiske renseanleggetpå Odderøya skal bygges om for 418,5 millioner kroner.

Tar ingen sjanser

Nå har reguleringsplanen vært ute til lufting, eller høring, og utbyggeren i nabolaget rynker på nesen. De ber om en enda sikrere løsning.

— Ut fra total investering er det ikke den store kostnadsforskjellen, mener Knoph, og legger til at skorsteinen blir lett synlig, uansett høyde.

Det nye anlegget får økt kapasiteten fra 900 til 1700 liter i sekundet, og skal betjene hele Kristiansand fra 2017 og de neste 30-40 årene.

Luktproblemet skal løses ved en to meter bred pipe på toppen av øya, rett over det underjordiske renseanlegget.

Alternativ 1 er begrenset luktreduksjon kombinert med en 30 meter høy skorstein. Alternativ 2 er omfattende luktreduksjon kombinert med en 20 meters skorstein.

Alternativ 2 går ut på å holde igjen mer lukt i anlegget, noe som vil koste 2,5 millioner mer i investering og 300.000 i årlig drift.

Kanalby-sjefen lanserer et nytt alternativ i høringsuttalelsen:

"Vi ber om at alternativ 3 – høy rensegrad og høy skorstein – prioriteres ved utbygging av anlegget."

— Jeg skjønner at beboerne vil ha mest mulig sikkerhet – belte, buksesele og litt til. Hvis jeg var dem ville jeg gjort det samme, sier byingeniør Terje Lilletvedt i kommunen.

- Mye penger

Også han ønsker 30 meters pipe, fordi anlegget innimellom vil være ute av drift. Derimot er han skeptisk til høy rensegrad.

— Jeg ønsker ikke unødvendige kostnader. Om anlegget koster 29 millioner i årlig drift, er 300.000 kroner fremdeles mye penger, påpeker byingeniøren.

Han er trygg på løsningen, og sier ingen i landet har maken til skorstein. Samtidig har turfolk på Odderøya blitt sjenert av lukt fordi renseanlegget har eget septikmottak, som gir økte utslipp i forhold til andre anlegg.

— Hvis det viser seg at skorsteinen er nødt til å være 30 meter høy for å bli kvitt luktutslipp, tror jeg folk vil ønske det. Dette er et stort offentlig renseanlegg som kommer til å være der i fremtiden, påpeker plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

Fra politisk hold er det uttrykt skepsis til pipehøyden av estetiske årsaker. De behandler saken på nyåret.

— Ei høy pipe er ikke akkurat det peneste, men vi må se på utformingen. Vi skal ta hensyn til lukt for både turområdet og bebyggelsen, men vil ikke konkludere ennå, sier Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret.