Politikerne fikk hard medfart av John Jacobsen (t.v) og Erling Bentsen fra Vigmostad. Foto: espen sand
Rundt 15 av innbyggerne fra Vigmostad møtte opp på rådhuset for å følge debatten. Foto: espen sand
Anita Christensen (KrF) var rasende på forslaget om å utsette skolesaken i Vigmostad. Foto: espen sand

— Politikere, alvorlig talt! Folk som bor i Vigmostad har ikke tid til å vente på en ny konsekvensutredning, uttalte Anita Christensen (KrF) fra Vigmostad.

Saken skapte het debatt i kommunestyret i Lindesnes torsdag kveld. I utgangspunktet var den kommunale driften av skolen allerede tapt ettersom flertallsbudsjettet fra Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet foreslo nedleggelse. Under gårsdagens møte ble saken utsatt, med krav om konsekvensutredning før den kan behandles.

Kan miste fristen

Problemet for innbyggerne i Vigmostad er at neste kommunestyremøte i Lindesnes er 23. januar. Noen få dager før søknadsfristen for privatskoler går ut 1. februar.

— Jeg fikk nærmest hakeslipp over at dere krever konsekvensutredning for å avgjøre behandlingen. Det er kun to år siden den forrige utredning, og den bør være mer enn god nok. Dere burde i det minste være høflige og gi innbyggerne beskjed om dette på et tidligere tidspunkt, tordnet Christensen i retning av Per Olav Skutle (V) og Janne Fardal Kristoffersen (H), varaordfører og ordfører i Lindesnes.

- Flau og pinlig

Innbyggerne John Jacobsen og Erling Bentsen var to av mange innbyggere fra Vigmostad, som fulgte debatten på rådhuset.

— Man kan jo spekulere i om politikerne ønsker å tvinge elevene til Nyplass neste høst. De har jo allerede bestemt seg for å legge ned skolen. Som venstremann er jeg veldig skuffet over Skutle, sier Jacobsen, som forteller at skolesaken har skapt et sterkt engasjement i bygda.

— Saken er både flau og pinlig for politikerne. De sier at saken ikke handler om økonomi, men om trygghet og forutsigbarhet for Vigmostad. Det er jo de samme politikerne som skaper utryggheten, sier Bentsen.

Gråtende fra skolen

Christensen forteller at barna i Vigmostad er sterkt knyttet til skolen.

— Vi har faktisk hatt seks og syvåringer som gråtende har kommet hjem fra skolen, og lurt på om de nå må til Vigeland på skolen, sa politikeren fra talerstolen.

Saken om Vigmostad var ikke den eneste som skapte engasjement torsdag kveld. Mange hadde også sterke meninger om man skulle bygge ny ungdomsskole og om eiendomsskatten skulle videreføres.

Droppet ny ungdomsskole

Ap, Sp og KrF la fram et alternativt budsjett som ble nedstemt med 13 mot 8 stemmer. Det betyr at eiendomsskatten fjernes fra 1. januar og at ikke det blir ny skole til over 100 millioner kroner. Det er lagt inn 17 millioner kroner til vedlikehold ved skolen, blant annet nytt tak og ventilasjonsanlegg.

I det nedstemte forslaget skulle eiendomsskatten videreføres med to promille, bygging av ny ungdomsskole og fortsette driften av Vigmostad skole.

— Det er fortvilende at ungdommene ikke får ny skole. Det er også utrolig at næringspartiet Høyre sørger for at kommunens store bedrifter må betale en eiendomsskatt på fem promille. Det kan sørge for at de flytter fra kommunen, sier Stein Helge Nilsen (Ap), som la fram det alternative budsjettet.

Mener ny skole er lønnsomt

— Undersøkelser viser at selv om vi flikker på den gamle ungdomsskolen, så vil vi få et merforbruk av energi på 6-700.000 kroner hvert eneste år, sammenliknet med en ny skole. Det sier seg selv at dette er dårlig økonomi i lengden, sa Ivar Lindal (KrF).

Han ønsker at kommunen nå bygger ny skole for ungdommene gjennom finansiering av eiendomsskatt i 2014-2016, pluss å øremerke overskuddet på 13 millioner kroner etter eiendomsskatten.

Nils Magne Glomsaker (Frp) mente at kommunen nå måtte sette tæring etter næring.

— En gang må vi si stopp. Kommunen har i løpet av få år investert 400 millioner kroner. Vi har en høy gjeld og en rådmann som sier at vi er sårbare ved en renteoppgang, sa Glomsaker.