LISTER: Mannen (35) fra Farsund er nå dømt til ett års fengselsstraff, hvorav seks måneder må sones bak murene.

Han er dømt for underslag på over 1,57 millioner kroner fra ulike fagforeningskontoer han hadde tilgang til i kraft av å være leder og kasserer.

Var fagforeningsleder

35-åringen jobbet hos bedriften Alcoa, og retten fastslår at mannen utviste en «fast forbrytersk vilje over lang tid». Underslaget skjedde nærmest kontinuerlig gjennom en periode på seks år.

Mannen, som ikke tidligere er straffedømt, ga en uforbeholden tilståelse i retten og saken ble derfor avgjort ved såkalt tilståelsesdom.

Forholdet anses som grovt særlig fordi det gjaldt et betydelig pengebeløp, men også fordi det ble gjort brudd på tilliten som fulgte mannens verv.

Forfalsket dokumenter

For å unngå å bli avslørt, villedet mannen kontrollinstanser ved å forfalske revisorberetninger og føre feil tall i regnskapet for de tappede kontiene.

Underslaget ble anmeldt til politiet i desember 2010. I formildende retning har retten lagt noe vekt på at mannen har hatt det vanskelig i tiden etter anmeldelsen.

Saken fikk stor mediedekning i Lister og mannen ble lett identifisert gjennom vervet han hadde.

Kom sent opp for retten

Det tok nesten et år fra saken ble anmeldt og til politiet kontaktet ham og kalte ham inn til avhør. Mannen har opplevd det som en merbelastning at han har måttet vente i to og et halvt år før saken ble brakt inn for domstolen.

Det fremgår av dommen at det gikk betydelig lengre tid å bringe saken inn for retten enn det som var nødvendig. Retten vurderte saken til å være ett og et halvt år for gammel.

Fikk strafferabatt

Mannen la hele tiden kortene på bordet, og retten fastslår at tilståelsen har hatt betydning for at saken ble oppklart og prosessen for retten.

Det er derfor gitt en strafferabatt på omtrent en tredjedel av tiden. Dersom mannen ikke hadde tilstått forholdene, ville straffen ha blitt satt til ett år og tre måneder, hvorav seks måneder ville vært betinget fengsel.

I tillegg til fengselsstraff, er mannen dømt til å betale en erstatning på 1.052.000 kroner til fagforeningene.