KRISTIANSAND: — I likhet med hva som skjer på andre overnattingssteder kan vi ikke utelukke at noen av de vi har leid ut til kan ha drevet med prostitusjon, sa den tiltalte mannen i slutten av 30-årene. Han sitter på tiltalebenken sammen med en barndomsvenn som er noen få år yngre. Begge har investert i eiendommer i Kristiansand sentrum for utleie og salg. For tiden er den eldste av de tiltalte også uten arbeid. Han ble sparket fra jobben da arbeidsgiveren ble kjent med at han var siktet og varetektsfengslet for utleie av lokaler til prostitusjon.

"Spesielle aktiviteter"

Politiadvokat Folke Åmlid forsøkte mandag formiddag å få den eldste av de tiltalte på glid i forhold til hva han egentlig visste om leietakerne, ikke minst på bakgrunn av tekstmeldinger mellom utleierne, og delvis også til kundene hvor det ble advart mot "spesielle aktiviteter".

— Den formuleringen ble brukt nettopp for å advare kunder vi hadde mistanke til om at vi ikke aksepterte prostitusjon fra våre lokaler. Og vi var bevisst på at kvinner med afrikanske navn ikke skulle få leie nettopp i frykt for prostitusjon, sa den tiltalte.

Grov uaktsomhet

For å bli dømt for utleie må det være utvist grov uaktsomhet. Det kommer til å bli et sentralt spørsmål under bevisføringen i tingretten. Aktor må overbevise retten om at begge var helt på det rene med at det var prostituerte som leide. De tiltalte sier at de nok kunne ha aning om at det var horer blant leietakerne. - Men vi vet jo ikke hva som skjer bak lukkede dører, sa eldstemann i sin forklaring.

— Hvorfor kommuniserte dere to som utleiere om plasseringen av de som ble betegnet som "de tvilsomme", og som ville leie?

— Nettopp fordi vi var på vakt i forhold til mulige prostituerte, sa den tiltalte.

Utga seg som horekunde

Politiet fikk tidlig på nyåret i fjor tips om at det kunne være prostituerte som leide rom på to forskjellige steder i Kvadraturen. - Det kommer og går stadig nye middelaldrende menn til leilighetene, og vi finner brukte preventiver i bakgården, var et av tipsene til politiet.

Som et ledd i etterforskningen ringte en politimann opp en utenlandsk kvinne som solgte sine tjenester via internett. Det ble avtalt møte, og møtet endte opp med at to russiske kvinner ble pågrepet. Begge erkjente i avhør at de hadde solgt sex. Kort tid etterpå ble de to utleierne pågrepet av politiet og varetektsfengslet.

Kristiansand tingrett skal bruke tre dager på straffesaken, og det er innkalt mellom 20 og 30 forskjellige vitner.