På landsmøtet søndag vedtok SV å stramme inn for private barnehager. Bak lå et forslag fra blant andre nummer to til stortingsvalget fra Vest-Agder, Mali S. Tronsmoen. I talen til landsmøtet langet hun ut mot den kristne menigheten Filadelfia i Kristiansand.

— Barnehagepengene skal ikke gå til å berike verken Filadelfia eller store barnehagekonsern som tjener penger på å skvise arbeidstakerne. Stem for vårt forslag fordi SV ikke vil bruke pengene på de rike menneskene, men på de små menneskene, sa Tronsmoen til partikollegene på Lillestrøm.

Reagerer

Dette får administrativ leder i Filadelfia Kristiansand, Lasse Rosten, til å reagere.

BARNEHAGEEIER: Lasse Rosten, administrativ leder i Filadelfia som fra høsten driver fire private barnehager i Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau

— Det hadde jo vært interessant å vite hvor Tronsmoen har det fra at vi skviser arbeidstakerne. Å slenge ut slike påstander er ganske frimodig gjort av en som ønsker å komme på Stortinget. I Norge er det gode, ordnede lønns- og arbeidsvilkår i barnehagesektoren, og vi som privat aktør forholder oss til det norske systemet, sier Rosten til Fædrelandsvennen.Menigheten driver per i dag tre barnehager i Kristiansand.

— Det har vært både pluss og minus. Med full barnehage har vi hatt noen små overskudd. Det er man nødt til å ha for å forsvare de store investeringene vi har gjort, sier Rosten.

Ytterligere innskjerping

Barnehageloven er allerede innskjerpet slik at eierne ikke kan ta ut utbytte. Nå vil SV ha enda strengere regler.

"SV vil innføre en tilsvarende lov for private barnehager som for privatskolene, som hindrer eierne i å ta ut utbytte eller verdier på andre måter. Lønns-, arbeids- og pensjonsbetingelser skal ikke være dårligere i private enn i offentlige barnehager", het det i forslaget til de tiligere SU-lederne Kirsti Bergstø, Ingrid Fiskaa og Mali S. Tronsmoen.

— De private barnehageeierne har sugerøret ned i den offentlige barnehagekassa. Vi har forsøkt å stramme inn før. Nå er tiden overmoden for å gjøre det ordentlig. Vi ønsker å hindre dem muligheten til internfakturering og opprettelse av andre selskaper for å hente ut skjult utbytte. Dette fungerer bra for skolene, og vil ha tilsvarende regleverk for barnehagene, sier Tronsmoen.

- Har bidratt til SVs mål

Lasse Rosten i Filadelfia reagerer på innstrammingsvedtaket, og mener SV heller burde takke Filadelfia for at de har bidratt til full barnehagedekning.

— Kristin Halvorsen sa på direktesendt tv at hun skulle ta hatten sin og gå hvis ikke det ble full barnehagedekning. Det er takket være Filadelfia og andre private aktører at hun fortsatt sitter i regjering hvis hun skulle ha holdt det hun lovet.Skal vi straffes for at SV har oppnådd sine politiske mål? spør Rosten.

- Fortrenger offentlige plasser

Etter avtale med Kristiansand kommune skal Filadelfias fjerde Solkollen-barnehage stå ferdig til oppstart i august på Flekkerøy. Mali S. Tronsmoen mener barnehagen fortrenger offentlige barnehageplasser.

— Den fortrenger offentlige barnehageplasser. Sist jeg sjekket var det kun 38 prosent offentlige barnehager i Kristiansand. Dersom de blå fortsetter å gi tillatelse til alle private barnehager, vil det gi et dårligere offentlig tilbud, mener Tronsmoen.

- God fordeling mellom offentlige og private barnehager

— Jeg synes at Solkollen er en flott barnehage som styrker tilbudet i bydelene. Og vi ser de private barnehagene som en styrke av tilbudet, ikke som om de skviser de offentlige, svarer ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, på anklagene fra SVs Mali S. Tronsmoen.

Han bekrefter at det nå er flere private barnehager enn offentlige i Kristiansand. Men han mener fordelingen er god.

— Jeg tror mange i den politiske flertallsgruppen nå mener vi har et så solid innslag av private at det ikke er et hastemål å få opp den prosenten. Men vi har heller ikke noe vedtak om at antall private barnehager skal ned, sier Grundekjøn.