OSLO: — Jeg sendte en e-post fem minutter før fristen gikk ut. Så fortet jeg meg å legge det ut på Facebook, slik at jeg var sikker på at det var "point of no return", sier Mette Gundersen.

Etter 12 år i Arbeiderpartiets sentralstyre kom Kristiansand-politikeren fram til at det var på tide å gi seg. Hun medgir at beslutningen om ikke å stille til gjenvalg var vemodig.

— Det er leit, men greit, sier Gundersen.

- Hvorfor greit?

— Når du har sittet så lenge er det på tide å slippe til yngre krefter. Nå ønsker jeg å bidra til å bygge opp de unge politiske talentene vi har i landsdelen.

- Hvilke talenter er det?

NYE TALENTER: Line Vennesland (t.v.) fra Evje og Hornnes og Tellef Inge Mørland (ryggen til) fra Åmli er to av dem Mette Gundersen trekker fram som unge politiske talenter fra Sørlandet. Her i samtale under landsmøtet i Oslo.

— Det var moro å høre Raymond Johansen trekke frem Abdullahi Alason og peke på at Kristiansand har gjort mye riktig når det gjelder rekruttering av nye grupper. I min gruppe i Kristiansand er det også mange unge talenter som det er en fryd å jobbe med.Hun peker på at eldre partimedlemmer var avgjørende for hennes egen karriere. Nå ønsker 40-åringen selv å ta ansvar for den yngre garde.

— Nå høres jeg ut som ei gammel geit, men jeg har jo vært med en stund.

Viktig for Sørlandet

Aps sentralstyre ledes av statsminister Jens Stoltenberg. Sentrale politikere som Trond Giske, Anniken Huitfeldt og Jonas Gahr Støre er blant medlemmene. Gundersen er ikke i tvil om at hennes tilstedeværelse har vært viktig for Sørlandet.

— I sentralstyret representerer jeg hele landet, men det er viktig å ha en røst som kan trekke fram det lokale. I min tid har jeg tatt opp kultursaker, samferdselssaker og Universitetet i Agder.

Det er uansett liten tvil om at andre fora, som de daglige diskusjonene i storting og regjering, er langt viktigere når det gjelder utformingen av den faktiske politikken.

— Sentralstyret er først og fremst et sted hvor en diskuterer og reflekterer. Du tar ikke med deg en koffert full av saker til sentralstyret.

Mystikk

Historisk har sentralstyret, hvor også LO og Fagforbundet er representert, vært knyttet til en viss mystikk. Ifølge Gundersen har hun merket at ting har endret seg i løpet av 12 år.

— I de siste åtte årene med en flertallsregjering har avgjørelsene blitt tatt andre steder. Men det er jo ikke unaturlig. Det er flere hensyn som skal tas når det er flere aktører som skal si sin mening.

— Du vil overlate scenen til yngre krefter. Er du også på vei ut av lokalpolitikken?

— Nei. Jeg har to år igjen av denne perioden og sitter fremdeles som nestleder i KS. Så jeg har ingen planer om å legge politikken på hylla.

— Hvordan opplever du stemningen i Arbeiderpartiet nå? Dere forsvant ut i Kristiansand og nå blir dere kanskje kastet ut av regjeringskontorene også?

— Det var dine ord. Jeg er ved godt mot. Jeg er ikke enig med dem som sier at regjeringen er sliten. Jeg gleder meg til å drive valgkamp for Kari (Henriksen) og Odd (Omland) i Vest-Agder. Så jeg er optimist, til tross for at vi har en landsdel som er blåere enn noen gang.

Se til Kristiansand

Hun mener utviklingen i Kristiansand er et godt bilde på hvordan det vil bli nasjonalt ved et regjeringsskifte.

— I Kristiansand driver vi ikke så mye skatte- og avgiftspolitikk, men vi har kuttet i blant annet kultur. Det er åpenbart at skattekuttene til de borgerlige må gå utover andre ting, mener Gundersen.