VENNESLA: — Det flasser av veggene, og noe må gjøres hvis dette skal bevares, sier Bente Løvaas, eieren av den flotte gården på Lauvås, som en ukjent maler dekorerte med helt spesielle malerier. Motivene er inspirert av norske folkeeventyr, og troll går igjen i flere av dem.

— Det var faren og onkelen min som eide gården, og vi har alltid brukt den som feriehus. Nå har begge gått bort, og jeg angrer litt på at jeg ikke spurte og gravde mer om historien til gården. Men jeg vet at den var nybygd i 1944, og ble renovert i 1979. Og maleriene er merket med initialene SIM og tallet 47, sier Bente.

Unike malerier

For en stund siden kontaktet hun Harald Knudsen i malerfirmaet Malco, som har erfaring fra restaurering av blant annet Myren Gård. I forrige uke var både han og bygningsvernkonsulent hos Fylkeskonservatoren, Helge Paulsen, på besøk på Lauvås for å se de merkverdige maleriene.

— Fylkeskonservatoren sa at han aldri hadde sett noe lignende, sier Bente.

ROMSLIG: Huset er stort og kan romme mange turister, som Bente Løvaas håper å lokke til Lauvås og Hægeland innen noen år. Foto: Siril Aartun

Søker støtteRestaureringen av det store huset blir tidkrevende og kostbart.

— Nå skal jeg begynne å søke om økonomisk støtte ulike steder, for å kunne starte arbeidet. Jeg trives veldig godt, og vil flytte hit i løpet av noen få år, sier Bente.

Men huset med de spesielle maleriene vil først og fremst bli en turistattraksjon.

— Gården skal jeg leie ut til turister, selv disponerer jeg et mer moderne hus rett her borte. Det kan det tilrettelegges for mange morsomme aktiviteter, som elgjakt, ørretfiske og fotosafari. Det finnes mange muligheter! At huset har en spesiell sjarm og historie er absolutt et pluss, sier Bente.