KRISTIANSAND: — Vi bør ha begrensede områder for tiggere, sa Frps Sissel Andersen, som tidligere har tatt til orde for forbud.

Vidar Kleppe i Demokratene vil fortsatt forby tigging.

— Vi må forby aggressiv og pågående tigging, foreslo Vidar Kleppe (Dem).

Han mener en tiggerfri by vil trekke flere turister til byen.

Begge disse forslagene ble nedstemt, men et enstemmig bystyre gikk inn for å beholde registreringsordningen.

Bystyret i Kristiansand vedtok i september for over to år siden at tiggere må registrere seg hos politiet, samtidig som de forbød gatesalg. Gatemusikanter måtte også melde ifra til politiet på forhånd.

Hans Otto Lund (H) pekte på at det ikke er lov å forby tigging.

— Men det vil skje når det blir regjeringsskifte, hevdet Lund.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sa at han for to år siden trodde det sto bakmenn bak tiggerne, men har nå innsett at det kun handler om fattige folk.

— At et fattig menneske sitter med en skitten kopp i hånda er ikke aggressivt, påpeker Dag Vige (V).

Liten endring

Kommunen har sjekket om tiltakene har gitt bedring.

11 instanser fikk tilsendt spørreskjema. Tilbakemeldinger fra de som svarte tyder på at endringen ikke har ført til målbare resultater.

— Det er uansett vanskelig å lage en undersøkelse som sier at endringen i politivedtekter har gitt konkrete og målbare effekter. Tilsvarende er det også vanskelig å forutsi hvordan utviklingen ville blitt uten denne endringen, skriver teknisk direktør Ragnar Evensen i saksutredningen.

— Salg i det offentlige rom bør reguleres slik at publikum ikke utsettes for aggressive salgsmetoder all den tid en slik pågåenhet har betydning for trivsel og gleden ved å ferdes i byen, skriver administrasjonen gjennom Evensen.

Sporadisk telling

Politiet ønsker å opprettholde ordningen med at alle som skal samle inn penger eller tigger skal registrere seg i politivakta.

— Politiet opplever ikke at omfanget av tigging har endret seg etter at politivedtektene ble endret. De sporadiske tellingene som politiet har foretatt viser at antallet utenlandske tiggere har holdt seg forholdsvis stabilt de siste to - tre årene, opplyser politiet i sin høringsuttalelse.

Selv om antallet tiggere varierer noe i takt med årstidene, har sporadiske tellinger vist et omfang som ikke har utviklet seg markert i noen retning. Politiet har ingen oversikt som viser endring i antallet norske statsborgere som tigger.