KRISTIANSAND: Overlegen frykter at overvekt— og fedmeproblematikken vil forverre seg hvis ikke politikerne raskt tar grep.

— Vi gjør altfor lite for å takle dette problemet. Å øke prisen og redusere tilgjengeligheten på usunn mat og drikke er de tiltakene som klart vil virke best, men politikerne våger ikke bruke det. De har kun valgt å bruke det i alkoholpolitikken, sier Vegard Nilsen, overlege ved Enhet for fysikalsk medisin og forebygging på Sørlandet Sykehus (SSHF).

For lite aktive

Nilsen har tidligere uttalt seg om at nordmenn er altfor lite fysisk aktive i hverdagen, men overlegen mener det er minst

Dagens samfunn er sterkt fedmefremmende. En fjerdedel av befolkningen har fedme med en BMI (kroppsmasseindeks) over 30. Det haster med å gjøre noelike viktig at staten er inne med restriktive tiltak for å få bukt med fedmeproblemet.

— Det er en fallitterklæring at melk koster mer enn de billigste brusmerkene. Det skal ikke lønne seg å kjøpe brus foran melk, brusen burde koste det dobbelte av det den gjør i dag. Da ville man virkelig sett resultater. En chipspose burde heller ikke romme mer enn 200 gram, for vi vet at vi spiser mer når porsjonene er større. Sånn er det bare, påpeker overlegen.

Usunne alternativer

Han mener samfunnet er lagt opp til at folk skal velge usunne alternativer.

— Vi har døgnåpne bensinstasjoner, nattåpne kiosker og brus på skolene. Det burde være en selvfølge at samtlige skoler og sykehus i landet kun serverte sunn mat, men jeg trenger ikke å gå lenger enn til min egen arbeidsplass for å bevise problemet. Da Narvesen ble lagt ned her, fremmet vi forslag om å få et utsalgssted med sunn profil. Det nådde ikke fram, og det har aldri luktet så mye frityr på sykehuset som det gjør nå, sier Nilsen.

Han har derfor funnet opp et nytt politisk parti, Helse - og overvektspartiet, som kun har helse og livsstil på dagsorden. Selv om ikke partiet er ment alvorlig, men mer som et spark til de sittende partiene, er tiltakene han foreslår seriøse (se egen faktaboks).

Både pisk og gulrot

— Jeg tviler på at vi ville fått noe særlig med stemmer, å øke prisene på brus og pølse er ikke populært, men hensikten er å tydeliggjøre utfordringene. Dagens samfunn er sterkt fedmefremmende. En fjerdedel av befolkningen har fedme med en BMI (kroppsmasseindeks) over 30. Det haster med å gjøre noe, forklarer Nilsen.

— Hvorfor tror du ikke politikerne kjører en tøffere linje for å takle problemet?

— De er vel redde for å miste stemmer hvis de fremmer forslag som styrer folks handlevaner, mantraet blant mange av partiene er jo at mennesket må få bestemme over egen hverdag. Vis meg den politiker som hadde turt å foreslå at Statoil ikke skulle selge pølser, sier Nilsen.

— Jeg er naturligvis tilhenger av at det må være en blanding av pisk og gulrot, men vi trenger politikere som ikke er redde for å foreslå upopulære tiltak som gagner folkehelsen. Dessuten vet vi at fedmeproblemet er større hos de med lav utdanning / lav sosial klasse. Et kraftig avgiftshopp ville utjevne de sosiale forskjellene vi ser ved fedme, supplerer han.