AGDER: Forbrukerrådet har nå åpnet nettsiden hvakostertannlegen.no. Der kan du søke på behandlinger, fylker og kommuner og se hvilke tannleger som gjør jobben billigst.

- Vi har opprettet denne siden for at folk enkelt skal finne og sammenligne priser på de vanligste behandlingene, sier regiondirektør for Agder i Forbrukerrådet, Eirik Nyberg.

Gapende

eirik_nyberg_8_trykk.jpg

Fædrelandsvennen har gjort noen søk som illustrerer de gapende prisforskjellene blant tannleger på Sørlandet. For en helt standard undersøkelse med to røntgenbilder varierer prisen fra 490 kroner til 850 kroner. Se egen sak.- Nå blir tannlegene virkelig utsatt for konkurranse. De har hittil nesten vært et skjult monopol, men nå kan publikum selv sjekke, sier Nyberg .

Siden nettsiden ble opprettet for bare få dager siden, har det vært litt innkjøringsproblemer. Blant annet har ikke alle tannlegene registrert seg og sine priser, slik de er pålagt å gjøre. Dessuten viser det seg å være noen tannleger som har lagt inn feil informasjon. Nyberg tror dette vil gå seg til.

Pris og kvalitet

- Tannleger hevder det er sammenheng mellom pris og kvalitet?

- Det er ikke tilfellet for prisene på denne nettsiden, dersom tannlegene følger kriteriene. Vi har utarbeidet kriteriene i samarbeid Den norske tannlegeforening, Institutt for klinisk odontologi ved UiO og Helsedirektoratet, sier Nyberg.

Han sier det har vært et velkjent faktum over lang tid at tannleger har tatt svært forskjellige priser på akkurat samme behandling. I storbyer med stor konkurranse er prisene klart lavere enn på mindre steder med færre tannleger. Det er også en tendens til at offentlige tannleger er dyrere enn private.

Reell konkurranse

- Med denne nettsiden åpnes det for reel konkurranse mellom tannlegene. De regner på sin side med større pågang fra publikum, blant annet fordi enkelte pasienter kvier seg for å gå til tannlegen fordi det skal bli for dyrt. Og så tør de ikke spør. Nå kan de sjekke selv, sier Nyberg.

Han er sikker på at nettsiden vil føre til en konkurranse som presser prisene nedover for forbrukerne, og regner det som den viktigste konsekvensen.

Store forskjeller og noen feil

Nettsiden for tannlegepriser viser store forskjeller, og noen unøyaktigheter.

Priser forundersøkelse med 2 røntgenbilder blant tannleger i Kristiansand:

BILLIGST: Tannlege Parvaneh Dehkoardy: 490,- DYREST: Tannlege Xuan-Thoi Lâm: 850,-

Lâms kommentar: — Det koster faktisk noen ganger 890 kroner, det kommer an på hvor mye tannstein pasienten har. Jeg synes den nye nettsiden er et ok tiltak, men det er også vanskelig fordi det er individuelt hva som kan komme av tillegg i behandlingen.

Priser for liten fylling blant tannleger i Kristiansand:

Tannlege Parvaneh Dehkoardy: 450,- Tannlege Sør: 865,-

Kommentar fra Thomas Macheled i Tannlege Sør: Jeg la inn disse prisene i fjor, og har kanskje vært unøyaktig med innleggingen. Jeg skal dobbeltsjekke. Men det er litt kritisk at en pasient bare skal se på prisen. En rotfylling kan gjøres grundig og skikkelig, men også raskt og ikke fullt så greit. Det er viktig med kvalitet.

Priser for mellomstor fylling blant tannleger i Kristiansand :

Tannlege Parvaneh Dehkoardy: 750,- Vågsbygd Tannlegesenter: 1190,-

Kommentar fra Oliver Gronski ved Vågsbygd tannlegesenter: - Prisen avgjøres både av måten jeg lager en fylling på, hvordan jeg legger det inn og hvilke andre ting som er inkludert. Dette er et håndverk som utføres forskjellig. Jeg synes nettsiden er et bra tiltak, men det er viktig at pasientene ikke bare tenker pris.

Priser for metall-keramikk krone på et implantat i overkjevens front:

Denne oversikten viser at det kan lønne seg også å sjekke tannleger i andre byer, særlig for større operasjoner. Hovedregelen er at det er billigst i store byer og dyrest på små steder.

Oslo: fra 4000,- Bergen: fra 5500,-

Trondheim: fra 8287,- Stavanger: fra 4255,-

Kristiansand fra 10.405,-

Fredrikstad: fra 4700,- Tromsø: fra 10.000,-

Sandnes: fra 9700,- Drammen: fra 5355,-

Sarpsborg: fra 11.000,- Fædrelandsvennen gjorde også andre sammenligninger, men i kontakt med tannlegene som kom dyrest ut, viste det seg å være både feil og unøyaktigheter. Noen feil ble rettet opp allerede onsdag kveld mens reportasjen var under arbeid. Derfor ber Fædrelandsvennen leserne ta høyde for både feil og unøyaktigheter nå i innkjøringsfasen for nettsiden. Ring gjerne til tannlegen for å få pris. Prisliste skal for øvrig være oppslått skriftlig på tannlegekontoret.