MANDAL: — Vi var sikre på å bli hørt denne gangen. Samtlige 14 menigheter i prostiet hadde innstilt sogneprest Per Ragnar Haraldstad som prost, men våre innstillinger er ikke tatt hensyn til, sier sogneprest Hilde Elise Andreassen i Søgne oppgitt.

Reagerer sterkt

Sammen med en rekke andre representanter fra menighetene, reagerer hun svært sterkt på at Haraldstad nok en gang er innstilt som nummer to til stillingen som ny prost i Mandal prosti. Torsdag innstilte Agder og Telemark bispedømmeråd på å ansette Nils Terje Lunde.

— Dette er ingen kampanje mot Nils Terje Lunde, det vil vi gjerne understreke. Dette er ment som en sterk reaksjon mot kirkedemokratiet, sier Truls Glesne, kirkeverge i Songdal og Marnardal menigheter.

Overkjørt

To ganger på kort tid har det blitt utstedt prostestilling i Mandal prosti. Forrige gang var Per Ragnar Haraldstad innstilt av elleve av de 14 menighetsrådene. De ble den gang overkjørt av departementet som ansatte Stein Reinertsen. Ti måneder senere sluttet Reinertsen og gikk inn i stillingen som biskop.

Ansettelsen av Lunde skjedde med 6 mot 4 stemmer, og mindretallet ønsket Haraldstad i stillingen.

minnestund8023 Foto: Jarle R. Martinsen

— Denne gangen regnet vi med å bli hørt. Derfor reagerte vi med sjokk, skuffelse og frustrasjon, sier menighetsrådsrepresentant Tørres Lohne i Valle menighet.

Han tror det blir vanskeligere å få folk til verv i rådene, all den tid det ikke tas hensyn til rådenes meninger.

— Bispedømmerådet har selvsagt rett til å ansette hvem de vil, men de har ikke lyttet. Etter at kirken selv fikk anledning til å velge prost, regnet vi med at grasrota ville bli hørt på, sier Hilde Elise Andreassen oppgitt. Aldri tidligere har det blitt sendt ut såpass mye dokumentasjon til menighetsrådene om de ulike søkerne, og de enkelte rådene har brukt mange timer på saksbehandlingen.

— Menighetsrådene føler seg overkjørt, og at det ikke lenger har noen betydning hva de har uttalt i prosessen, sier hun.

— Men bispedømmerådet har vel anledning til å velge på fritt grunnlag?

— Selvsagt. Men hva er vitsen med å innhente uttalelser når man til de grader blir overkjørt, spør Andreassen og Glesne.

Menighetene i prostiet vil nå sende en formell henvendelse og reaksjon til bispedømmerådet.

— Trolig vil vi også sende det til Kirkerådet, sier Siri Gjerdsjø Risdal, kirkeverge i Lindesnes.

Forstår frustrasjonen

Jan Olav Olsen, leder av Agder og Telemark bispedømmeråd, forstår frustrasjonen på grasrota i Mandal prosti.

— Hvorfor går bispedømmerådet på tvers av samtlige menigheters ønske om å ansette Per Ragnar Haraldstad?

— Vi skal se helheten, selv om det ikke alltid stemmer med det de lokale vurderer og ønsker. Bispedømmerådet har vurdert andre sider ved kandidatene. Menighetsrådene vil kanskje favorisere sin kandidat, mens vi kjenner alle på lik linje, forklarer Olsen.

— Men jeg ser tankekorset at vi tilsetter på tvers, og det gir grunnlag for refleksjon. Jeg forstår frustrasjonen. Kanskje må vi se på ansettelsesprosessen, om hvem som skal uttale seg, hva vi skal vurdere og hvem som skal være med i intervjuene.

— Hvorfor mener dere at Haraldstad ikke er kvalifisert?

— Han var kvalifisert, og var derfor innstilt på andreplass etter en helhetsvurdering av egenskapene. Vi vektla mye i forhold lederskap og sterk teologisk kompetanse, og Nils Terje Lunde har doktorgrad i teologi, noe Haraldstad ikke har.