KRISTIANSAND: — Jeg synes det har økt veldig i omfang. Siden nyttår har jeg sikkert fått tilsendt 100 e-poster fra personer som har blitt forsøkt lurt, sier John Repstad ved økonomiavsnittet i Agder politidistrikt.

Svindelforsøkene har også blitt mer utspekulerte enn tidligere, ved at kjeltringene gir seg ut for å være fra skatteetaten, tollvesenet eller din lokale bank.

Arv og gevinster

— Før gikk det stort sett i at du hadde arvet en ukjent slektning eller vunnet en gevinst. Nå sender de e-post fra e-postadresser som inneholder navnet til lokale banker på Sørlandet, sier Repstad.

I e-postene blir folk bedt om å oppgi navn, personnummer og kontoinformasjon. Noen skriver at din konto er valgt for "sikkerhetsbekreftelse", mens andre hevder at kortet ditt er blitt forsøkt skimmet et sted i utlandet.

— Folk må aldri sende fra seg sensitiv informasjon på e-post. Ring alltid til den som e-posten skal være fra, for eksempel banken, sier Repstad.

Politivirus

Andre e-poster inneholder lenker som låser maskinen når du trykker på dem. De siste månedene har det såkalte "politiviruset" dukket opp hos mange. Dette viruset gjør at datamaskinen blir låst og gir beskjed om at du må betale en bot til politiet for å få låst den opp igjen.

— Viruset kan ligge gjemt i filer som du har lastet ned fra internett, eller hvis du har besøkt sider som har inneholdt mye virus, sier Repstad.

Andre svindlere tar kontakt med folk på telefon og utgir seg for å være fra Microsoft. De som blir kontaktet får da beskjed om å gå inn på en spesiell nettside for å ordne opp i et problem. Resultatet blir at svindlerne får kontroll over datamaskinen. Noen ganger får svindlerne også lurt til seg kontroll over nettbanken.

Sender millioner

Ifølge Repstad får politiet fremdeles henvendelser fra personer som faller for gamle og velbrukte metoder.

— For øyeblikket har vi åtte-ti saker som gjelder personer som har sendt av gårde penger til utlandet. En har sendt mange millioner til Spania. Dette har de gjort etter lovnader om arv, store gevinster eller de har betalt forskudd for varer som ikke eksisterer, sier Repstad.