VENNESLA: – Vi er krydderet i den norske kulturen, sier Drago Premak som kom til Norge for 60 år siden som 13 åring og regner seg selv som norsk.

Sammen med 19 andre nasjonaliteter forteller Premak sin personlige historie i den nye kokeboken "Mat mellom mennesker" som er frivillighetssentralens prosjekt for å blande kulturer i Vennesla og resten av Norge, det forklarer leder for bokprosjektet Jorunn Sagen Olsen fra Vennesla Frivillighetssentral.

Sterke historier

– Vi ønsker å bygge bro mellom kulturer, dette handler ikke bare om mat, men noe mye større, sier Olsen.

– I Tillegg til mange nye matretter får man et innblikk i kulturer, religioner og tradisjoner, sier Olsen

Kowkab Amhadi er en av personene som forteller sin historie i boken, en sterk fortelling om en farefull reise fra Afghanistan, gjennom Iran, Tyrkia, Hellas og videre til Norge.

I boken som lanseres i Filadelfia vennesla onsdag kveld. lager hun en rett kalt Kbabli.

– Det er en gammel, tradisjonsrik rett fra Afghanistan laget av sauekjøtt, grønnsaker og ris, forteller Amhadi. Hun forklarer videre at retten er vanskelig og tar litt tid.

– Det tar ca 2-3 timer å lage retten, men jeg tror alle er interessert i å smake noe nytt, og så er det veldig godt, sier en smilende Amhadi