KVINESDAL: – Dette var en forferdelig opplevelse. Jeg trodde vår siste time var kommet. Vi var midt inne i den to kilometer tunnelen, da vi møtte traileren som pumpet ut tett røyk. I løpet av noen sekunder kunne vi ikke se en hånd foran oss, sier Gerd Oddny Røynås.

Det var ektemannen Even Røynås som var sjåfør, og han forteller at han verken kunne se den gule midtstripen eller tunnelveggene. De fikk varslet politiet via mobiltelefon, mens de fremdeles var inne i tunnelen.

– Jeg brukte rumlefeltet i midten av veibanen for å kjenne hvor bilen befant seg i veibanen, og klarte så vidt å skimte lysene i tunneltaket. Det kom mye røyk inn i kupeen, og jeg fryktet lenge at vi ikke skulle komme oss levende ut av tunnelen, sier Even Røynås.

Paret som er bosatt i Farsund var på vei til Rogaland for å besøke familie, da de havnet inne i den røyklagte tunnelen. To biler kjørte førts like bak dem, men må ha stoppet inne i tunnelen.

– Jeg håper bare ikke noen ble alvorlig skadet, sier Gerd Oddny Røynås.

Tre til legesjekk

Tre andre personer ble kjørt til legevakt for sjekk, etter å ha pustet inn røyk. Politiet hadde lørdag kveld ikke foretatt seg noe overfor sjåføren av den norskregistrerte lastebilen som røykla tunnelene på E 39. Årsaken til den enorme røykutviklingen var en ødelagt turbo.

— En lastebil røyklegger alle tunneler i området. Umulig å kjøre, skriver politiet på Twitter klokken 15.23. Lastebilsjåføren meldte seg senere selv for politiet, og forklarte at det var en turbo som var gått i stykker. Til politiet har mannen forklart at han hadde full kontroll.

Fryktet brann i tunnelene

Operatør Anne Berget ved Vegtrafikksentralen forteller at de kunne så på sine skjermer hvordan røyken sto ut av Fedaheitunnelen cirka klokken 15.25. Dermed det det gjennomført en brannstengning av tunnelen og E 39, før etaten fikk beskjed fra politiet om lastebilen som hadde røyklagt området.

Brannvesenet i Kvinesdal og Flekkefjord rykket ut på røykutvikling i Fedaheitunnelen og Teistedalstunnelen, og ble på stedet til politiet ga beskjed om at det var trygt å åpne veien igjen klokken 16.11. ## Biler kjørte likevel inn

— Tross det røde lyset som indikerer at tunnelen er stengt, kjørte flere biler inn i tunnelen, sier vegoperatør Berget.

— Det er veldig skremmenden å se på. Vi hadde ikke fått noen tilbakemeldinger på om det var brann eller hva det var. Vår klare oppfordring til folk er at er det rødt lys, så må dere stoppe, ikke kjør inn, det kan være svært farlig, sier Berget.