OSLO: — Jeg tror en hver far ville reagert slik Knut Moland nå gjør, og jeg føler ikke for å gå inoen polemikk med ham. Jeg vil bare uttrykke min medfølelse og sorg, sier BarthEide til Fædrelandvennen.

Han er gjort kjent med den sterke kritikken far til nå avdøde Tjostolv Moland kom med tidligerei kveld til Fædrelandsvennen og til flere andre medier.

— Dette er sterke ord, og jeg har stor forståelse for den fortvilelsen og frustrasjonen som både dem i Kongo og de pårørende har følt. Vi har etter beste evne forsøkt å orientere om alle de forsøkene vi har gjort i denne saken, om hvilke rammevilkår og begrensninger vi har hatt, sier Espen Barth Eide til Fædrelandsvennen.

Han sier UD har tatt i bruk alle tenkelige metoder for å få til en løsning for fangene i Kongo.

— Jeg kan med hånden på hjertet si at det ikke finnes noen sammenliknbar sak som vi har brukt mer krefter og energi på. Folk har jobbet fulltid med denne saken både ute og her hjemme. Vi har samarbeidet nært med Storbritannia og jobbet på alle nivåer. Det er tragisk at vi ikke lyktes i tide, sier Barth Eide.

Han minner om at det sitter en rekke nordmenn fengslet i utlandet, og sier at de metodene UD har hatt suksess med i andre land, ikke har ført fram i Kongo-saken.

— Det som har vært frustrerende for oss er at Kongo verken har sagt ja eller nei til verken benådning eller soningsoverføring. Vi har hatt møter på alle nivåer, og er hver gang blitt lovet fortgang i saken. Men ingenting har skjedd, sier Barth Eide.

Ifølge Barth Eide har ambassaderåd Alida Endresen hatt svært tett kontakt med Tjostolv Moland og Joshua French i fengselet. Senest på fredag var hun i kontakt med dem.

— Det var ingen forvarsler om akkurat dette, sier utenriksministeren

Utenriksministeren sier UD nå krever at kongolesiske myndigheter raskt utleverer den avdøde nordmannen fra Vegårshei.

— Jeg har ringt kongolesiske myndigheter i dag for å forsikremeg om at de var kjent med denne saken. Vi forlanger at vi får til et ubyråkratisk og effektivt samarbeid om bårehjemsendelsen. Det er selvfølgelig opp til familien og hva de ønsker, men vi vi bistå dem, sier Barth Eide til Fædrelandsvennen.

Overfor kongolesiske myndigheter søndag påpekte Espen Barth Eideat det nå må komme en løsning for Joshua French.

— Det ideelle erat hansendes raskt hjem til Norge.Jeg sa også at de må skjønne at hans situasjon nå er forverret, ettersom han har mistet den han har hatt tettest kontakt med der nede, sier Barth Eide til Fædrelandsvennen.

Han sier kongolesiske myndigheter gjentok at de ville ta fatt i saken, men at dette er noe han ikke fester lit til.

— Skal jeg være ærlig har jeg hørt dette så mange ganger før, så det tror jeg ikke før jeg får se det, sier utenriksministeren.

Fædrelandsvennen har forsøkt å få tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre til å svare på kritikken fra Knut Moland. Pressevakten i Helsedepartementethar henvist til at det er den nåværende ledelsen i UD som skal svare.