STORE VEIER: Veiene i Danmark er bredere enn de fleste steder i Norge, og fartsgrensen er høyere. Det er lite svinger på den danske motorveien. Foto: Kristin Ellefsen
FARTSGRENSE: Fartsgrensen på motorveiene i Danmark er 110, og Gasbjerg råder deg til ikke å overstige fartsgrensen. Foto: Kristin Ellefsen

ÅRHUS: – På motorveiene i Danmark er fartsgrensen 110. Jeg anbefaler å holde fartsgrensen, og man må ikke kjøre fortere enn 130, sier Linda Gasbjerg, kjørelærer i Århus.

Dersom du har tilhenger eller campingvogn, anbefaler Gasbjerg å holde 80 kilometer i timen.

– Både store lastebiler, busser og biler med tilhenger bør kjøre i høyre kjørefelt, og holde 80, sier hun.

– Nordmenn kjører best

Kjørelæreren har merket at norske turister kommer til Danmark i fleng om sommeren, og hun skryter av hvordan de kjører.

– Jeg synes nordmenn er gode bak rattet. Danskene er det verre med. Men det er jo gode og dårlige sjåfører over alt, forteller hun.

Hun tror mange nordmenn kjører gjennom Danmark for å feriere sørover i Europa. Til disse har hun følgende tips.

– Bilverkstedene i Tyskland er mye billigere enn i Danmark. Jeg anbefaler norske turister å fikse bilene sine her i stedet for i Danmark, sier hun.

Samme bensinpriser

Kjørelæreren tror ikke det er noe særlig prisforskjell på danske og norske bensinpriser.

– Jeg tror ikke forskjellen er stor. Derfor er det nok det samme om du fyller tanken i Norge eller i Danmark, forteller hun.

Distraher ungene

Når hele familien reiser på ferie, kan det ofte bli litt uro og forstyrrelser fra baksetet. Gasbjerg forteller at billige leker og duppeditter kan løse dette problemet.

– Da mine barn var små, kjøpte jeg tegneblokker, billige bøker og andre leker for å holde dem i ro. Nå finnes det mange digitale leker for barna, som dvd og spillkonsoller, forteller hun.

Unngå trafikkork

Vil du unngå veiarbeid når du er på ferie i Danmark, kan du gå inn på disse nettsidene: www.rejseplanen.dk www.trafikken.dk.