FORSVARERNE: Fra venstre Vidar Lind Iversen, Sveinung Søndervik Johnsen og Ole Petter Drevland. Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: De to mennene fra Evje, som fikk nattlig besøk i midten av mars i fjor, fortalte en helt annen og dramatisk historie til dommerne i Kristiansand tingrett tirsdag.

— Det ringte på døra midt på natta. En person presset seg nærmest inn. Så kom det en annen med en kniv i hånda og den andre hånda gjemt under en jakke med beskjed om at han hadde pistol. Den tredje brakte med seg et balltre, som han straks slo kameraten min med. De forlangte penger. Enten måtte vi skaffe 100.000 kroner eller to kilo marihuana. Vi ble truet og det hele var en sjokkartet opplevelse, fortalte den ene mannen fra Evje. Hans historie ble bekreftet av kameraten, som avviste at det var solgt narkotika til lillebroren til den ene av de besøkende.

Dop til mindreårig

De tre tiltalte hadde en ganske annen versjon. I Kristiansand var de samlet i leiligheten til den ene. Der ble det sagt at på Evje var det noen som solgte dop, og at den mindreårige lillebroren til den ene tiltalte angivelig hadde fått kjøpe dop hos de to på Evje.

Derfor bestemte de tre seg for å dra til Evje for å snakke de to til rette. En fjerdemann var også med på turen, men han kjente de to fra Evje fra før og valgte å holde seg i bakgrunnen etter ankomst.

— Vi tok med oss kniven inn, men den ble aldri brukt. Den lå bare gjemt i lomma mi, sa den ene tiltalte.

Mannen som hadde med seg balltreet forklarte at det bare var for å være på den sikre siden at balltreet ble med inn i leiligheten, og senere forlagt der.

Ranet for 2700 kroner

De to mennene fra Evje ble ranet for cirka 2700 kroner, noen sovepiller og to marihuanaplanter. Det skjedde når ranerne forstod at de ikke fikk gjennomslag for kravet om 100.000 kroner.

— Det var et sjokk for oss å bli utsatt for et ran. Han som jeg oppfattet som hovedmannen sa at han hadde noen torpedoer med seg. Den ene snakket engelsk, en slags russisk-engelsk. Og vi stusset jo over at da de ringte på, og ville inn da døra ble åpnet, så startet samtalen med at det var husbråk hos oss. Det var jo slett ikke tilfelle, forklarte de fornærmede. Begge antar at de er offer for tilfeldig pengeutpressing.

— Hvorfor kom de til dere, ville den ene forsvareren vite.

— Det vet jeg ikke. Noen må ha fortalt en historie om at vi hadde stoff og penger. Det er jo ikke tilfelle. Vi ble nok valgt helt tilfeldig som utpressingsofre.

Nye tiltaler venter

To av de tiltalte, 25 og 21 år gamle, skal møte i retten om kort tid tiltalt for det samme som i saken fra Evje.

I Evjesaken er de tiltalt for bruk av balltre. I den andre saken skal de to ha gått løs på en mann med balltre, og slått ham i hodet og sparket han slik at mannen besvimte og ble påført et brudd i ansiktet. Dette skal ha skjedd i februar i år.

Tiltalen omfatter grov legemsbeskadigelse som skal ha skjedd uprovosert og har karakter av mishandling. De to som nå skal møte i retten for balltrevold, er begge medlemmer av motorsykkelklubben Mongols.

Den tredje tiltalte, en 24 år gammel mann, er også tiltalt for å ha gått til angrep på to andre menn i Kristiansand sentrum i juli 2011. Også her omfatter tiltalen grov legemsbeskadigelse. Volden medførte at en fikk brudd og hodeskader mens den andre opplevde besvimelse, knekte tenner og kutt i tungen.

Den 25 år gamle mannen, som er medlem av Mongols, er straffedømt flere ganger tidligere. Det samme er 24-åringen.