KRISTIANSAND: — Krav til innsatstid for entreprenøren er én time og slik har det vel vært de siste ti årene, sier Jan Øyvind Pedersen, senioringeniør i Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

Skjærtorsdag skjedde det igjen: En teknisk feil ved bommen i Oddernestunnelen førte til at tunnelen var stengt i lang tid. Ganske nøyaktig én time og 16 minutter.

Problemet var at Veitrafikksentralen ikke fikk tatt opp bommen etter å ha stengt tunnelen i østre retning. Dermed måtte en elektrovakt fra Otera dra ut for å få fikset problemet manuelt. Elektrikeren befant seg i Arendal.

Kim Josvanger, elektriker i Otera, ble tilkalt fra Arendal for å åpne bommen som delvis stengte Oddernestunnelen i én time og 16 minutter skjærtorsdag. Til høyre står innsatsleder Stig Vang, ved Agder politidistrikt. Foto: Tormod Flem Vegge

— Tiden har ikke vært temaMed kontraktfestet innsatstid på en hel klokketime må man dermed regne med at det tar like lang tid før problemet løses neste gang en teknisk feil oppstår - uansett når på døgnet det skjer.

- Er kravet om én times utrykningtid godt nok?

— Nei, hva skal jeg si. Spørsmålet er jo hvilken tid man skal sette som krav. Noen ganger er det sikkert behov for at vakten kan komme fortere, men man kan heller ikke forlange at noen skal være på plass på ti minutter, mener Pedersen.

- Har innsatstiden vært diskutert?

— Nei, det har ikke vært diskutert siden forrige kontrakt ble inngått i alle fall.

To ganger på kort tid

7. mars, tre uker tidligere, var tunnelen også stengt i en lang periode. Denne gangen skjedde det i ettermiddagsrushet og problemene omfattet også Baneheitunnelen. Det førte til kjempekø på E 18 i Kristiansand.

— Jeg vet ikke hva som er bakgrunn for feilen ved bommen. Jeg vet heller ikke hvilke tiltak som er gjort i mellomtiden, sier Pedersen.

Men han lover at problemene med bommen skal rettes opp i.

— Ja, det må det jo. Vi kan ikke ha det sånn.

Fædrelandsvennen har også forsøkt å få kommentarer fra leder ved veiseksjonen i Statens vegvesen, Inger Ann Fidjestøl, og avdelingsdirektør Johan Mjaaland. Ingen av dem kunne svare på Fædrelandsvennens spørsmål fredag formiddag.