AGDER: — Vanligvis fyller jeg tanken på skuteren for 60 kroner, men i dag stoppet det ikke opp før rett under 70, sier Stray. 20-åringen var på vei hjem til Vågsbygd da hun stoppet for å fylle bensin på Statoil på Vesterveien mandag ettermiddag. Med 15,82 kroner for 95 blyfri, måtte hun ut med mer penger enn noen gang for å fylle tanken på skuteren sin.

Hos Statoil Flekkefjord koster 95 oktan 15,92 mandag kveld - åtte øre unna 16-kroners merket. Diesel selges for 14,66. På Brennåsen tar Shell 15,78 for bensinen, 14,52 for diesel. Det er den rimeligste bensinpumpen vi fant på en rask ringerunde. I Arendal, Kristiansand og på Evje ligger bensin- og dieselprisene mellom de to ytterpunktene.

Veiledende utsalgspris

Tidigere i vår lå de veiledende bensinprisene under 15 kroner literen.

Dette er de veiledende drivstoffpriser mandag, før transportkostnader og stasjonenes fortjeneste/tap legges til:

  • Shell Norge 15,75 for 95 oktan, 14,14 for diesel.

  • Statoil Fuel & Retail Norge AS 15,76 for 95 oktan, 14,50 for diesel.

  • UnoX 15,76 for 95 oktan, 14,49 for diesel.

Forrige gang de veiledende prisene lå på dette nivået var våren i fjor.

Merker prisøkning

20 år gamle Mathilde Stray merker prisen, for skuteren hennes er en tørst liten rakker.

— Tanken må fylles tre-fire ganger i uka, for det er lang vei til skolen, sier Stray, som studerer journalistikk på Mediehøgskolen på Gimlekollen.

Hun synes bensinprisen nå er i drøyeste laget.

— Ja, det synes jeg. Som student har jeg jo ikke så god økonomi heller, sier hun.

- Er du prisbevisst?

— Jeg sjekker ikke prisene rundt omkring på de forskjellige bensinstasjonene, og vet ikke om det er billigere noen steder enn andre, sier Stray.

Diesel-prisen

Ole Petter Reinertsen fyller diesel på Statoil Vesterveien Foto: Sven Arthur Ljosland

Ole Petter Reinertsen fra Andøya var langt mer fornøyd. Han kjører nemlig dieselbil, og hevder at prisene på drivstoffet har holdt seg nokså stabilt i mange år.— Ja, jeg er fornøyd med det nå, sier han, og får full tank for 777 kroner med en literpris på 14,56 kroner på Statoil.

— Men det var ikke drivstoffprisen som gjorde at jeg kjøpte dieselbil. Det avgjørende er at den har større trekkraft, sier Reinertsen.

Krigsfare øker oljeprisen

Årsaken til prisøkningen legges først og fremst på faren for krig i Syria og konflikten i Egypt, som har presset opp prisen på råolje. Nordsjøolje har gått opp fra 105 dollar fatet for en måned siden, til 114,36 dollar mandag ettermiddag. Sist Nordsjøolje ble solgt på dette nivået er for halvannet år siden, våren 2012. Da bankene og markedet kollapset høsten 2008, kostet nordsjøoljen nærmere 116 dollar fatet.

LES: Spår oljepris opp mot 150 dollar

Kroneverdien synker

Samtidig som prisen på råolje presses opp, har verdien på den norske krona mot dollar falt den siste måneden, selv om krona gjorde et solid byks mandag morgen. Det betyr at Norge må betale mer for olje, som omsettes i dollar. Prisen på dollar mandag er 6,08 kroner. For en måned siden var prisen 5,94.