GRIMSTAD: — Om hun var frisk eller syk spilte ingen rolle. At hun aldri har vært syk eller innlagt på sykehus for noe, rakk jeg ikke å fortelle. Da de hørte alderen hennes, fikk hun blankt avslag, forteller datteren Anne-Grete Næs Heddan.

— Mor har reist så mye før. Da tilbudet kom om å bli med de andre på Feviktunet til Spania, sa vi ja med en gang, forteller hun.

— Dagen etter tok vi kontakt med forsikringsselskapene. Ingen av dem ville gi henne reiseforsikring, sier hun.

Dermed måtte turen avbestilles.

— Hadde jeg visst det var slik, skulle vi aldri sagt opp reiseforsikringen mor hadde. Men vi trodde ikke hun skulle få denne muligheten som de eldre på Feviktunet har, sier Næs Heddan.

Glad i å reise

Anne Marie Næs ble født under første verdenskrig. 18 år gammel, under den store depresjonen, begynte hun sin yrkeskarriere. Den endte i ledelsen av Televerket i Asker der hun ble pensjonert for vel 30 år siden, omtrent på da norsk økonomi skjøt fart inn i jappe-tiden.

Tiden siden har hun brukt godt. Glad i å reise som hun er, har det blitt turer land og strand rundt, i inn- og utland, til fjord og til fjells.

— Den siste turen vi hadde sammen var til Korfu da mor var 86. Året før var hun i Paris og på Korfu. Mor har reist over alt. Fra Svalbard og gamle Sovjetunionen til Tyrkia, Frankrike og Spania. Hun tok meg med på min første pakketur i 1966. Da dro vi til Italia, forteller datteren.

— Mor har alltid vært glad i å gå i fjellet. Da hun var 85 år gikk hun to mil innover Hardangervidda på ski, forteller Næs Heddan.

Drømmetur

Så begynte ting så smått å bli tyngre. For noen år siden fikk hun plass ved Feviktunet. Anne Marie Næs var blitt dement.

Men nå; halvannet år før hun får 100-års gratulasjonen fra kong Harald, tusler hun fortsatt rundt for egen maskin på Feviktunet. Med et fast håndtrykk og godt smil tar hun imot Fædrelandsvennen. Sin sunne skepsis mot fotografer er inntakt, men prinsippet legger hun for første gang til side. For turen til Spania sammen med de andre, skulle hun gjerne vært med på.

— Turen til Spania hadde vært midt i blinken for henne, sier datteren, som var overbegeistret da hun fikk høre om resultatene de oppnår.

Ny tilværelse

Det er daglig leder Anna Særnmo i Senior Travels i Arendal som arrangerer turen til Spania. Hun begynte å organisere reiser i 2006, da hun var styrer på Feviktunet. Nå har hun startet sitt eget reisebyrå som har spesialisert seg på eldre mennesker, også grupper fra syke- og pleiehjem.

Anna Særnmo i Senior Travel i Arendal mener forsikringsselskapene diskriminerer eldre mennesker. Foto: Jan Oddvar Eide

— Vi begynte etter modell fra Thyra Frank i Danmark, som avviklet institusjonen og heller skapte et hjem for sine eldre. Da vi tok dem med på reiser, så vi fantastiske resultater, bare i løpet av en ukes tur. Folk som måtte mates begynte å spise med kniv og gaffel. De som hadde vansker med å snakke begynte å prate i hele setninger. Andre droppet bleie og begynte å gå på toalettet selv igjen. Og folk som pleier å legge seg klokken 18, fortsatte ut over natta med nightcap og nachspiel etter sene middager ute. Vi så store endringer på svært kort tid, forteller Særnmo.

Nekter eldre forsikring

— Dessverre får ikke personer over 75 år reiseforsikring. Og begrunnelsen de får handler ikke om helse eller noe annet enn alder, sier Særnmo, som er svært frustrert over alle friske, raske, sterke og oppegående eldre mennesker som ikke får reise.

— Det er en helt utrolig diskriminering. Og mange av våre kunder får problemer, sier Særnmo.

— Men ikke alle?

— Nei. For dem som har hus- og hjem forsikringer, så ser vi at det nytter å true med å si opp forsikringene. Da hender det at de får tegne ny reiseforsikring. Men for dem som lar forsikringene sine gå ut, så er det ingenting å forhandle med, sier Særnmo som legger til at enkelte selskaper løser dette ved å skru opp prisene så høyt at ingen vil kjøpe dem.

Diskriminerende

— Hvis du drev forsikringsselskap, ville du tegnet eldre reiseforsikring for eldre mennesker som bor på sykehjem?

— Ikke en eneste en av våre kunder har hatt bruk for reiseforsikringene sine, sier Særnmo som har organisert reiser for mange hundre mennesker.

— Ren diskriminering?

— Veldig diskriminerende, rett og slett forferdelig. Dette rammer en hel generasjon eldre mennesker, der mange har reist mye, og der mange vil fortsette å reise, og mange av dem er i utrolig god form. De som reiser med oss er på godt tilrettelagte turer der vi har med egne ledsagere som er sykepleiere og godt utdannet helsepersonell. Vi har aldri vært ute for at folk har blitt syke eller har hatt behov for behandling. Vi følger dem opp hele veien, sier Særnmo.

Beholdt forsikringen - får reise

Anny Margrethe Hagemann (90) gleder seg som en unge til hun igjen skal reise sydover med de andre på Feviktunet. Forrige tur var en suksess.

Anny Margrethe Hagemann skal resie tilbake til Spania i år. Hun sa til alt hell aldri opp forsikringene da hun flyttet til Feviktunet. Turene til Spania gjør underverker, sier hun. Foto: Jan Oddvar Eide

— Er de ikke fine, sier hun, og viser fram smykker og lyse, lette sommerklær som hun har kjøpt i Alicante.

Bilder fra restaurantbesøk, shoppingturer, stranda og aftenshow rulles fram for Fædrelandsvennen.

— Men reiseforsikringen?

— Anny sa ikke opp sin reiseforsikring da hun flyttet til Feviktunet, så den har hun fortsatt, sier Anna Særnmo i Senior Travels.