BYGLAND: – Hvis ikke dette krypsivet blir fjernet nå før vårflommen, kan det gå slik som det gikk da de spylte det vekk i 1991 – det danner seg humuslag som skaper gjengroing av sandstrende her, sier eier av Reiårsfossen camp & Fossekollen hyttefelt, Knut William Bygland, til Fædrelandsvennen.

Han holder opp en stor haug med dødt krypsiv fra fjorårets opprensking i Otra oppstrøms Ose og Åraksfjorden. På sandstranden langs campingplassen ligger tykke lag med dødt krypsiv.

Furuskog

Andre steder på campingplassområdet viser han et sandstrandområde med ung furuskog. Her har han ikke selv hatt kapasitet til å rydde strendene for krypsiv etter første gang Vassdragsstyret for øvre Otra i 1991 stengte vannet i elva i en kuldeperiode slik at sivet frøs inn i isen, for så å slippe på vann som rev opp sivet og spylte det nedover vassdraget.

Vårflom

I en epost til Vassdragsstyret for øvre Otra minner Bygland leder for Vassdragsstyret, Leiv Rygg, at det ble lovet at krypsivet skulle fjernes fra strendene våren 2011, men at ingen ting ble gjort på grunn av tidlig vårflom. Lite ble gjort i fjor høst og nå frykter han at vårflommen kommer tidlig i år også slik at lite blir gjort og at krypsivet fortsatt vil ligge og råtne på stendene.

Strakstiltak

Leiv Rygg sier til Fædrelandsvennen at han i løpet av påskeuken vil prøve å få tak i folk slik at arbeidet med å rydde strendene kan starte opp straks det er praktisk mulig. Også Rygg ser faren for at vårflommen kan komme svært tidlig i år grunnet høye temperaturer og snøsmeltingen som allerede er i gang.

Krypsivet er et stort problem for Otravassdraget og andre store vassdrag på Sørlandet. Det danner seg undervannstuer hvorfra krypsivet dekker store deler av vannoverflaten og blant annet hindrer bading og fiske.