SØGNE: Som byggherre er nemlig Søgne kommune klar på at Veidekke gjorde en rekke feil ved totalrenoveringen av det nye rådhuset på Tangvall.

Før den offisielle åpningen av det nye rådhuset neste torsdag, krever kommunen hovedentreprenøren for totalt fem millioner kroner i dagbøter, løpende fra 15. november i fjor.

Veidekke har bestridt grunnlaget for dagbøtene, men i et brev til entreprenøren skriver advokat Andreas Orr Askland, ved Kommuneadvokaten i Kristiansand, at Søgne kommune ikke aksepterer dette.

Lang liste

I brevet legger advokat Askland fram hvordan byggherren har oppfattet Veidekkes styring av prosjektet. Og Askland peker på flere unnlatelser som Søgne kommune mener Veidekke må stå ansvarlig for, blant annet:

• Prosjektet skulle være klar til overtakelse 15. oktober i fjor. Selv med forlengelse av fristen, sto ikke prosjektet klar til overtakelse før i april. Veidekke hadde ikke en detaljert fremdriftsplan, og fremdriftsmøtene ble holdt uten slike planer.

• Veidekke har ikke benyttet kvalitetssikringssystem i prosjektet. På forespørsel fra byggeleder har entreprenøren ikke kunnet fremlegge sjekklister eller annen dokumentasjon på at arbeidene er blitt kvalitetskontrollert.

• På befaring ble det funnet 27 mangler på bygget, og det var ikke mulig for byggherren å overta bygget.

• Veidekke unnlot å fjerne sparkel da terrassogulvet ble lagt, selv om det ble påpekt av byggherren flere ganger.

• Parketten var ikke lagt ferdig, og i tredje etasje manglet det flere kvadratmeter med parkett. Parketten var også flere steder lagt feil.

• Alle manglene samlet sett gjorde det uaktuelt å overta bygget, som fremsto som en byggeplass.

Prosjektleder Ingvald Grønningsæter ved Kristiansand Eiendom vil ikke si mye om saken ettersom partene er i dialog, men bekrefter at Veidekke ikke godtar å betale dagbøtene.

— Vi har en pågående diskusjon med dem. Nå får vi se hva som skjer videre, men jeg håper at partene kan bli enige. Det er ikke uvanlig at man diskuterer sluttoppgjøret i et prosjekt, sier han til Fædrelandsvennen.

— Flere feil

Opprinnelig skulle prosjektet vært klart 15. oktober i fjor, men flere feil dukket opp. Terrassogulvet i førsteetasje var ujevnt, og måtte byttes ut. Parketten i både andre og tredje etasje var skadet, og måtte legges på nytt.

Også under overtakelsesforretning 18. april fikk byggherren seg noen ubehaglige overraskelser.

"På grunnlag av den lange perioden som nå har gått med til arbeider med gulvene, er det liten forståelse for at så vidt mange mangler ble registrert som gjelder andre forhold enn gulvene, og at ikke Veidekke har utnyttet tiden bedre til å overlevere et så feilfritt bygg som mulig", skriver prosjektleder Ingvald Grønningsæter i en e- post til daglig leder i Veidekke Agder, Are Westbye.

"Vi stiller et stort spørsmålstegn ved Veidekkes rutiner for kvalitetskontroll av egne og underentreprenørenes arbeid", heter det videre.

- Ferdig i november

I en kommentar til overtakelsesprotokollen skriver Are Westbye at Veidekke mener byggherren urettmessig nektet å overta ansvaret for bygningen i november i fjor.

Veidekke hevder at mangler ved byggherrens kontraktleveranser ligger til grunn for at prosjektet ikke sto ferdig til avtalt tid, og at utskifting av parkett kunne ha blitt utført på et senere tidspunkt uten problemer for aktiviteten på huset. Dette gikk imidlertid ikke Søgne kommune med på.

I en sms til Fædrelandsvennen skriver Westbye at han ikke ønsker å uttale seg om saken før han har fått rede på hvorfor opplysningene i brevet fra advokat Andreas Orr Askland er gjort offentlig av Søgne kommune.