SØGNE: Leder av det kommunale foreldreutvalget i Søgne, Tim Hope, sier til Fædrelandsvennen at et ti-millionerskutt vil være dramatisk.

— Vi reagerer sterkt på at vi kan får dette kuttet som en konsekvens av å fjerne eiendomsskatten. Det er kuttet mye tidligere, og skolen er sårbar for alle typer kutt, spesielt med tanke på mobbeproblemene vi har hatt. Men jeg kan ikke uttale meg konkret før jeg vet om det er lærere, utstyr, bygningsmasse, ressurser, spesialundervisning eller noe annet som kan bli rammet, sier han.

Hope sier at foreldreutvalget skal diskuterer saken på neste møte.

— Vi har ikke fått diskutert det ennå. Når vi samles igjen i september, må vi få fakta på bordet og se hva dette innebærer, sier han.

20 mill.

Det var oppvekstsjef Liv Landaas som informerte foreldreutvalget på forrige møte.

SKOLESJEF: Liv Landaas (bak) er klar på at fjerning av eiendomsskatten i Søgne vil bety et skolekutt i budsjettet på ti millioner kroner. Foto: Janne Birgitte Prestvold/Arkiv

— Det er et enkelt regnestykke. Mister vi de 20 millionene som eiendomskatten tilfører, må vi kutte tilsvarende i budsjettet, og oppvekstsektoren utgjør halve budsjettet. sier hun til Fædrelandsvennen.Rådmann i Søgne, Kim Høyer Holum, etterspør i disse dager signaler fra politikerne om de er klare for å følge opp budsjettvedtaket fra i fjor, hvor det heter at eiendomsskatten skal fjernes innen 2016. I så fall må rådmannen innarbeide kutt allerede i neste års forslag til budsjett.

Landaas mener også at et kutt vil ha stor betydning for skolen i Søgne.

— Mister vi 20 millioner i inntekter til kommunen så vil det få konsekvenser, det er innlysende, sier hun.

Det politiske vedtaket ved sist budsjett var at eiendomsskatten skal vekk innen 1. januar 2016, selv om det er uvisst hvor kuttene konkret skal tas.

— Kuttene skal eventuelt tas gradvis, og hvis vedtaket står, må vi starte på de kuttene fra neste budsjett. Rådmannen tar nå imot politiske signaler, sier hun.

Ustødig flertall

Men selv om det borgerlige flertallet har vedtatt å avskaffe den omstridte skatten, ser flertallet ut til å ryke. KrF sier nå åpent at de ikke vil være med på å kutte ti millioner i helse- og oppvekstsektoren.

VIL IKKE FJERNE: KrFs gruppeleder i Søgne, Torfinn Kleivset. Foto: Vegard Damsgaard

— Vi var med på budsjettvedtaket, men det forutsatte at det ikke skulle komme drastiske kutt i skole eller omsorg. Nå er vi tydelige på at vi trekker oss fra det vedtaket, og ikke vil fjerne skatten. Dermed blir det ingen kutt i neste års budsjett, hevder gruppeleder Torfinn Kleivset.Høyre og Frp er de fremste forkjemperne for å avskaffe skatten. Varaordfører Helge Andresen (H) sier at vedtaket fra i fjor står inntakt.

— Dersom det nå ikke lenger er flertall for å fjerne eiendomsskatten, så er det synd, men vår politiske målsetting er den samme, sier Andresen, som har utarbeidet en lang liste med kuttforslag for rådmannen fram mot 2016. — Man kan kutte i administrasjonen, i ingeniørvesenet, og andre sektorer. Vi vil også øke bunnfradraget på skatten ytterligere med rundt 200.000 kroner, slik at inntektskuttene kommer gradvis, sier han.