IVELAND: — Vi er ganske krye over dette. Byggmester Dovland har fått kontrakten på 8,5 millioner kroner. I mars begynner arbeidet med parkeringskjelleren for 26 biler, sier en stolt ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp).

Landsby

Nå har ikke Iveland akkurat noe torv å bygge parkeringshus under, men det er nettopp poenget. Parkeringshuset eller kjelleren skal være med på å skape et torv. Tomten ligger mellom krysset og bedehuset på Birketveit. Det er her Mykjåland og de andre politikerne snakker om å etablere Norges første landsby (de har visst ikke hørt om Borhaug på Lista) oppå p-kjelleren.

— Vi har jobbet med landsby-prosjektet lenge. Vi kaller det Åkle. Det var et navn arkitekten kom opp med, fordi vi midt i landsbyen skal etablere et stort åkle, basert på Ivelands unike mineraler. Mineraler i ulike farger skal til sammen danne et åkle. Det skal på plass når leilighetene er bygget, sier Mykjåland.

Leiligheter

Rundt parkeringshuset skal det komme leiligheter bygget som en landsby. Kommunen leter etter en privat utbygger som vil bygge de 26 leilighetene.

— Vi håper på samarbeid med flere lokale snekkere og byggmestere. Vi forskutterer nå parkeringskjelleren og infrastrukturen i landsbyen. Så må kjøperne av leilighetene kjøpe seg inn i p-anlegget etter hvert. Det blir til slutt et privat anlegg for beboerne i leilighetene, forklarer Mykjåland.

Det skal også bygges et større næringsbygg i landsbyen. Avtaler er ikke inngått, men private, lokale næringslivsfolk er interessert.

Stedsutvikling og sentrumsutvikling har vært en av Ivelands viktigste saker de siste årene. Kommunen som egentlig ikke har hatt noe senter, jobber iherdig med å øke folketallet. På få år har kommunen øket fra 1100 til over 1400 innbyggere. Det som nå gjenstår er å skape et moderne sentrum, slik at man kan nå målet om 1500 innbyggere innen 2015. Iveland har fått millionbeløp fra staten i arbeidet med å utvikle Birketveit sentrum. Det etableres bassenger, badeplasser, belysning og uteplasser - og nå altså også parkeringskjeller.

Gratulasjoner fra byen

— Ja, vi har noe å lære. Det er bare å gratulere Iveland. Ivelendingene setter seg mål og de gjennomfører, sier en litt misunnelig varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen. Men han er kjapp med å legge til

— Begge mine bestemødre kom fra Nedre Frikstad i Iveland. Prisen er også spennende. 8,5 millioner for 26 p-plasser, pluss litt til. Altså 350.000 kroner plassen, ikke fullt. Det er det jeg har sagt: Det går an å bygge mye billigere under Torvet enn rapportene sier. De snakker jo om en million pr. plass, sier varaordføreren.