KRISTIANSAND: — Det var grusomt å se folk kjøre rett forbi, sier Merete Fosse.

Hun satt i bilen sammen med barn og samboeren Per Ivar Andresen da de la merke til at bilene fremfor dem gjorde et filbytte.

— Vi var like ved Hånes da jeg la merke til en skadet hund i veibanen foran meg. Jeg så først at bilene foran oss kjørte over i venstre fil og forsatte uten å stanse. Da vi kom frem stanset vi bilen, forteller Andresen.

Her er eier Håkon Olsen sammen med hunden hans Tinka, som er av typen beagle. Foto: Privat

Hunden var mest sannsynlig blitt påkjørt, og var hardt skadet. Den klarte ikke å stå på bakbeina. Andresen plukket den opp og bar den ut i veikanten.

— Den var veldig blodig, jeg trodde den skulle dø, forteller han.

I veikanten sto en kvinne fra Lillesand som også forsøkte å hjelpe. Andresen fant et telefonnummer på hundens halsbånd, og fikk ringt til eieren, som kom kort tid senere. Hunden ble så fraktet til dyrlegen.

Ti biler kjørte forbi

Andresen er skuffet over at så mange biler ignorerte hunden i veien.

— Jeg syns det var både flaut og trist at det var så mange biler som kjørte forbi. Bare på de hundre meterne fra jeg ble oppmerksom på den skadede hunden, så jeg kanskje ti biler som kjørte rett forbi.

Andresen mener at man som bilfører har et ekstra ansvar for å stanse når man ser skadede dyr eller mennesker.

— At den som kjørte på hunden bare valgte å fortsette syns jeg er trist. Vedkommende må jo ha merket at den kjørte på noe.

Voldsom respons på Facebook

Da han kom hjem lørdag kveld, skrev han et innlegg på Facebook om hendelsen. Innlegget avslutter han slik:

«Så til poenget: En ting vil jeg si til dere mennesker som bare kjørte forbi hunden, skam dere, blir flau av dere.»

Tinka må ha på krage mens den er til observasjon hos Sørlandets Dyreklinikk. Foto: Carl Henrik Berge

— Jeg syns det var på sin plass å skrive det. Jeg har fått masse positiv respons, mange har reagert på historien.

Bare siden lørdag kveld er innlegget delt over 300 ganger på Facebook.

Tinka til observasjon

Hundeeier Håkon Olsen er svært takknemlig for at Andresen stanset bilen og reddet hunden hans, som heter Tinka. Hunden havnet på E 18 etter at den snek seg ut gjennom et hull i et gjerde like i nærheten.

— Den var jo i veibanen, og det kan jo godt være at noen andre hadde kjørt på den en gang til hadde det ikke vært for at han stanset og fikk henne ut i veikanten.

Tinka ble påført et brudd i festet til lårbeinet, kuttskader flere steder og var ellers ganske mørbanket, ifølge eieren. Hunden er nå til observasjon hos dyrlegen, og om kort tid skal hunden opereres.

Olsen synes flere kunne være mer hensynsfulle i trafikken, og sakke ned farten.

— Jeg synes innlegget på Facebook belyser et viktig problem. Folk må ta hensyn og kjøre hensynsfullt. Jeg tviler på at den som kjørte på Tinka gjorde det med vilje, men det er synd at de ikke stopper og hjelper til etterpå.