KRISTIANSAND: — Han ble meldt savnet i dag, etter råd fra Hovedredningssentralen. På det nåværende tidspunkt utløser ikke dette noe for oss, sier Hans Petter Sandell, leder av allmennavsnittet i Kristiansand ved Agder politidistrikt.

VG melder tirsdag morgen at alle nordmennene om bord i båten nå er savnet. Tre av de fem som er om bord på seilbåten er nordmenn. Blant dem er Stian Abrahamsen (29) fra Kristiansand. Båten seilte fra St. Lucia i Karibia 31. mars, og skulle til Ålesund via Azorene og Hebridene, ifølge Stians far Asbjørn Abrahamsen.

Siden har ingen hørt noe fra de fem om bord.

— Det har ikke vært noen utvikling i den saken i løpet av natten. Alle båter i området blir fortsatt bedt om å se etter båten, sier Nils-Ole Sunde, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) til Fædrelandsvennen.

Ber båter holde utkikk

Kollegaen hans, Ola Vaage, informerer tirsdag ettermiddag om at det er redningssentralen på Azorene som koordinerer søket etter seilbåten.

— Vi bistår med å sende ut nødmeldinger til båter i området, og de første meldingene ble sendt ut mandag kveld. Båter i området blir bedt om å holde utkikk etter Lady Domina og si i fra hvis de observerer noe, forklarer Sunde i HRS.

Han opplyser videre at de holder løpende kontakt med Kripos og UD, i tillegg har han kontakt med de pårørende.

— Foreløpig er det ikke meldt om noe nytt funn, og vi har også lite opplysninger om utstyret de hadde om bord i båten. De har trolig hatt VHF-radio, men det er usikkert om de har hatt med seg nødpeilesender, forklarer Vaage.

Han sier de holder alle muligheter åpne.

— Vi håper de har fått problemer med kommunikasjonsutstyret om bord, og at det er derfor de ikke har fått gitt lyd fra seg. Det vet vi skjer innimellom. Samtidig vet vi at det har vært dårlig vær ute i Atlanterhavet, så vi håper det ikke har skjedd noe alvorlig.

Meldt savnet

Det er uklart hvor lang tid mannskapet beregnet at turen over Atlanterhavet skulle ta. Både en dansk mann om bord og norske Anders Mosteid har anslått at turen skulle ta cirka to uker. Men kapteinen skal ha sagt at turen kom til å ta en måned.— Etterretning har vist at kapteinen har sagt at turen skal ta inntil en måned. Det har gått under en måned nå. Det ser ikke ut til at de om bord har kommunikasjonsmidler som gjør at de kan la høre fra seg underveis, sa Eirik Walle, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Fædrelandsvennen mandag.

Kan ta en måned

Vaage forteller at en fransk seilbåt også er savnet i området, etter at den har utløst nødpeilesenderen. Portugisiske myndigheter har i flere dager søkt etter den franske båten, og har også sett etter den norske båten mens de var i lufta. Verken den franske eller den norske båten er funnet. Portugisisk redningstjeneste antar at den franske båten har gått ned, informerer Hovedredningssentralen tirsdag.

I tillegg til varsel til båter i området, driver Hovedredningssentralen også etterretning. Det går i hovedsak på kartlegging av utstyret om bord, finne ut hvor båten er registrert og spørsmål til personer i havnene Lady Domina reiste fra og skulle til.

De pårørende er svært bekymret for mannskapet om bord. Men ifølge Hovedredningssentralen, kan det ta mer enn en måned å krysse Atlanterhavet.

— Dette er en stor båt, ikke noen hurtigseiler. Hvor lang tid de bruker, avhenger av ruta de har tatt og om de har hatt gunstige eller ugunstige værforhold. En måned kan det fort ta, sa Walle torsdag.

- Dukker nok opp

Kristiansand-seileren Staale Jordan sa i går at han tror Lady Domina vil dukke opp etter hvert.

— Jeg tror ikke det er grunn til å bekymre seg ennå, de dukker høyst sannsynlig opp etter hvert. De seiler en distanse med veldig skiftende værforhold, og det er ikke umulig at de for eksempel har valgt å seile lenger nordover mot England for å finne mer vind, sier Jordan.

Jordan har selv krysset Atlanterhavet flere ganger.