HAR BESTEMT SEG: Knut Sagstad vil stemme for Jan Kristensen som ny ordfører. Foto: Tom Arild St le

LYNGDAL: — Vi har funnet han som skal være ordfører, og han skal hete Jan Kristensen. Om det må løses på noen alternative måter, så skal vi få gjort det, sier gruppeleder Knut Sagstad i Lyngdal Høyre.

Ulovlig kjønnsbalanse

Fædrelandsvennen skrev tirsdag at formannskapet i Lyngdal kan bli ugyldig når Jan Kristensen erstatter ordfører Ingunn Foss som medlem i formannskapet og som ordfører. Kjønnsbalansen blir ulovlig skjev, både i formannskapet og i Høyres gruppe. Norges fremste ekspert på Kommuneloven, Jan Fridthjof Bernt, sier vedtakene i det nye formannskapet kan bli ugyldige.

Et skjevfordelt utvalg kan imidlertid passere dersom ingen krever lovlighetskontroll.

Spesialrådgiver Elin Saltrøe hos Fylkesmannen i Vest-Agder sier at tre medlemmer av kommunestyret kan kreve lovlighetskontroll innen tre uker etter valget.

Kan ikke slutte

Hun vil ikke forskuttere utfallet siden hun kan bli saksbehandler senere, men viser til et rundskriv fra kommunaldepartementet. Rundskrivet bekrefter Fædrelandsvennens opplysninger, men understreker i tillegg at loven er enda strengere ved suppleringsvalg – stikk i strid med det ordføreren, gruppelederen for Høyre og rådmannen i Lyngdal har ment.

— Det må være lov å bruke hodet. Vi kan ikke tvinge noen til å være ordfører, og legger til:

— Dersom Fylkesmannen krever at det må være en mann og en kvinne fra Høyre i formannskapet, så søker jeg fritak fra formannskapet. Da kan det komme en kvinne inn i stedet for meg, så kan Kristensen fortsatt bli ordfører, sier Sagstad.

Dette er imidlertid ikke en lovlig løsning, ifølge Jan Fridthjof Bernt.

— Nei, problemet kan ikke løses ved en slik utskiftning i Høyres formannskapsgruppe. Medlemmene der er valgt for hele valgperioden, og kan bare gis fritak for vervet hvis det foreligger forhold som gjør at det blir urimelig belastende for medlemmet selv å fortsette. Det er ikke det som er situasjonen her, så Høyre er nok nødt til å peke på en av kvinnene i kommunestyregruppen sin som nytt formannskapsmedlem, sier Bernt til dette forslaget.

I så fall er det denne kvinnen eller gruppeleder Sagstad som må overta ordførerkjedet.

— Det er ikke aktuelt. En enstemmig Høyre-gruppe peker på Jan Kristensen. Da blir det sånn, sier Sagstad

Vurderer å klage

I første omgang håper Høyre på at ingen påklager vedtaket som sannsynligvis blir gjort i kommunestyret til torsdag.

Arbeiderpartiet åpner imidlertid for å be om lovlighetskontroll.

— Vi har mailet litt frem og tilbake etter at dette ble kjent gjennom avisen, men har ikke landet på hva vi skal gjøre. Vi skal snakke sammen om saken før møtet til torsdag, sier Doris Høyland fra Arbeiderpartiet. Hennes partikollega Tordis Blørstad tror ikke de vil be om lovlighetskontroll.

— Men det er et problem at det er så få kvinner i formannskapet, på samme måte som det er stort problem for hele landsdelen at det ikke er flere kvinner i politikken, sier hun.