KRISTIANSAND: Fylkesmannen i Vest-Agder har gjennomført tilsyn på Vågsbygd helsestasjon i Kristiansand. Der er det avdekket fire avvik som innebærer 14 brudd på forskjellige lover pluss noen forskrifter i helsevesenet.

I den endelige rapporten stiller fylkesmannen spørsmål om hvordan situasjonen er på de andre to helsestasjonene i Kristiansand.

— Dette er alvorlig. Vi har god grunn til å mistenke at situasjonen er like ille på alle helsestasjonene i Kristiansand, sier assisterende fylkeslege Geir Stangeland hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Slår sammen kontroller

Som Fædrelandsvennen omtalte 23. september blir ikke barn mellom 0 og 6 år innkalt til kontroller så ofte som loven sier de skal. Det øker risikoen for at alvorlige problemer ikke blir avdekket.

FRYKTER: Assisterende fylkeslege Geir Stangeland lurer på om alle barn i Kristiansand får like dårlig behandling som de fra Vågsbygd. Foto: Arild Sandvik

— Det kan være problemer med syn, med hørsel, motorikk eller andre utviklingsproblemer. Når ikke de blir avdekket, blir det heller ikke satt inn tiltak for å hjelpe barnet, sier Stangeland.Dette betyr at Vågsbygd helsestasjon ikke gir forsvarlige helsetjenester til barn, og bryter tre paragrafer i helse- og omsorgstjenesteloven, samt en paragraf i pasient- og brukerrettighetsloven.

Fylkesmannen trekker også fram at bemanningen er for lav. Det skal være en helsesøster per 60 fødsler i året, men i Vågsbygd er det 100 fødsler per helsesøster.

Dessuten fins det ingen planer for vedlikehold eller oppdatering av kompetanse. Ingen rapporteringsrutiner for problemer med bemanning eksisterer, og det er ikke gjort noen risikovurdering av dette. I tillegg mener fylkesmannen at helsestasjonene ikke er tilstrekkelig integrert i kommunens organisasjon, og nærmest seiler sin egen sjø uten tilstrekkelig oppfølging og kontroll.

Frist

Fylkesmannen har gitt kommunen frist til 10. november for å komme med en plan for å rydde opp i forholdene.

Virksomhetsleder for barne- og familievirksomheten i Kristiansand kommune, Svein Ove Ueland, har overordnet ledelsesansvar for alle kommunens tre helsestasjoner.

- Er forholdene ved Sentrum og Strømme helsestasjon slik som i Vågsbygd?

— De drives litt forskjellig. Jeg kjenner ikke detaljene i dette. Vi har nedsatt en gruppe som skal lage forbedringsplanen, og den har representanter også fra de to andre helsestasjonene slik at det blir likt for alle tre fremover, sier Ueland.

- For hard

Han tar kritikken fra fylkesmannen alvorlig, men synes samtidig at deler av den er for hard.

— Driften av helsestasjonene er godt integrert i kommunen, men vi har nok ikke gode nok systemer for å dokumentere, og formelle prosedyrer for å styre det gode arbeidet helsesøstrene gjør på helsestasjonene, sier han.

Og er enig med Stangeland i at kommunen ikke skiller seg negativt ut i forhold til mange andre kommuner i Norge.

— Kristiansand føyer seg inn i en klar tendens nasjonalt, der helsestasjonene lever sitt eget liv. Dette tilsynet er gjort etter at det er avdekket tilsvarende forhold gjennom stikkprøver i andre kommuner i Norge, sier Stangeland.