GLUEMASKIN: Inne i denne maskinen har Ipoden blit behandlet med lim og vanndamp for at eventuelle fingeravtrykk skal bli fiksert. Foto: Rune Stensland
SJEKKER: Krimtekniker Tor Hardeland sjekker for fingeravtrykk inne i laben på Kristiansand politistasjon. Foto: Rune Stensland

KRISTIANSAND: — Vi har sikret fingeravtrykk, men det er usikkert om det tilhører gjerningsmannen eller kunden som oppdaget svindelforsøket, sier krimtekniker ved Agder politidistrikt, Tor Hardeland.

Onsdag jobbet han med å sikre bevis etter tirsdagens svindelforsøk i minibanken på Øvre Torv. Da ble det forsøkt å svindle bankkunden ved å teipe en Ipod i taket over minibanken, som skulle filme når kunden tastet inn kortkoden. I tillegg var det montert en kortfelle, et spesialdesignet deksel på selve minibanken.

— Dette er enkelt og raffinert gjort. Men heldigvis var kunden årvåken og fikk gitt beskjed til politiet, sier Hardeland.

Frykter teknisk svikt

Dermed endte det med forsøket for en eller flere gjerningsmenn. På filmopptaket til Ipoden opplyser Hardeland at han kan se hendene og føttene til en gjerningsmann som monterer Ipoden. Bevismaterialet kunne vært mye sterkere dersom minibankens eget kamera hadde vært operativt. Da Fædrelandsvennen onsdag ettermiddag snakket med sjef for personalavdelingen i Sparebanken pluss, Trond Bæch, var det imidlertid usikkert om dette var tilfelle.

— Vi har dessverre hatt en teknisk svikt på det kameraet, og jeg kan ikke utelukke at det har vært i det tidsrommet da Ipoden og kortfellen ble satt opp. Jeg håper vi får svar på dette i løpet av dagen. Hvis vi har gått glipp av det videooptaket, er selvsagt det veldig dumt. Det var videoopptak som gjorde at de ansvarlige for svindelforsøket på Lund i fjor ble tatt, understreker Bæch.

Torsdag formiddag bekreftet Bæch at kamerat var ute av drift da Ipoden og kortklemma ble installert.

— Det er beklagelig. Det er første gang det har skjedd, og trøsten få være at ingen ble svindlet for penger, sier Bæch.

Har sikret DNA

Krimtekniker Tor Hardeland sender uansett fingeravtrykk til Kripos i Oslo. DNA-avstryk er tatt lokalt og skal sendes til Folkehelseinstituttet for analyse.

— Hvis det er en utenlandsk gjerningsmann som står bak, må fingeravtrykket sjekkes opp med Schengen, Europol eller Interpol, bemerker Hardeland.

Han har jobbet som krimtekniker i seks år, og sier at svindelforsøk fra minibank, med unntak av et raid for et par år siden, ikke er utbredt på Sørlandet.

— Likevel kan det ikke sies for ofte at folk må dekke for tastaturet når de taster inn koden sin i minibanken. Og selvfølgelig passe godt på kortet til vanlig også, og ikke ha koden skrevet ned i nærheten av det, understreker Hardeland.

Kortsvindelen krymper

I fjor tapte norske banker 135 millioner kroner på kortsvindel. Det er en økning på 10 millioner fra 2011, men likevel viser tallene at kortsvindelen er på vei nedover. I 2010 ble det rapportert inn tap på rundt 200 millioner kroner av norske banker, viser tall fra Bankenes Standardiseringskontor og Finans Norge, hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge.

Innføring av chip på bankkortet og antiskimmingsutstyr i minibankene er hovedårsakene til at omfanget av kortsvindel blir stadig mindre. I fjor utgjorde kortsvindel rundt 0,017 prosent av den totale kortbruken. Kortsvindel relatert til tyveri av kort er redusert fra 21 millioner kroner i 2011 til 16 millioner kroner i fjor.