— Vi mener vi har laget et program som skal fenge alle i alle aldre. Høydepunktene er mange, sier kulturhussjef Alfred Solgaard og kulturkonsulentene Lene Lauvdal Holtan og Leila I. Amouche.

Allerede lørdag kveld vil nok Mandal Byorkester trekke fulle hus med sine to forestillinger. Nyttårskonserten i fjor var i alle fall en stor suksess for dirigent Alf Willy Vestergren og hans mannskap.

Vi mener vi har laget et program som skal fenge alle i alle aldre

I februar kommer nytt av året: "Mandal Vinterfestival". Det blir tre dager med program innendørs i Buen.

— Meningen er at noe skal skje i byen i en tid det normalt er nokså stille, forteller Solgaard.

Den første dagen kjøper man billett til hundre kroner ved inngangen, og så kan man gå på alt av konserter, kinoforestillinger og aktiviteter ellers.

Neste dag kjøper man også en billett som innbefatter standup, foredrag og middag.

Og på den siste dagen er det astroshow med Knut Jørgen Ødegaard, i tillegg til konserter.

I mars er det igjen russerevy. Da kommer også Svein Lindland og Kathrine Gundersen tilbake med forestillingen "Pappa'n min og jeg".

Mange vil også glede seg over at suksessgruppa Nordic Tenors kommer denne måneden.

Ny musikal

I april er det igjen klart for musikal i regi av Studio E og kulturskolen. "Hairspray" skal vises over fire forestillinger.

Igjen legges fylkesmønstringen til Ungdommens kulturmønstring til Buen. - At fylkeskommunen ønsker at vi for tredje gang skal arrangere mønstringen tar vi som en ære, sier Solgaard.

I slutten av mai kommer "Showkoret" med Kathrine Gundersen i spissen igjen med sin ene konsert i året.

Kunstneren bak den veldiskuterte kunstverket "Rogna" i elva ved Buen, Maria Koolen Hellmin, skal ha utstilling gjennom sommeren. - Det blir flott for folk å se andre verk hun har laget, sier Holtan.

Tidemand-utstilling

Det som kanskje blir årets høydepunkt i Buen, blir Adolph Tidemand-utstillingen i august og september. 20 verk av mandalskunstneren skal fraktes fra Nasjonalmuseet. - Det er gjort grundige undersøkelser i våre lokaler for å se til at her er riktig klima for maleriene, og at de tåler å henge her. Sikkerheten er også viktig, sier Solgaard.

Utstillingen til Adolph Tidemand i august og september blir garantert godt besøkt. Her er et selvportrett han laget i 1838.

Utstillingen er en del av grunnlovsjubileet i år. Det er Kirkerådet som står bak Tidemand-utstillingen i Mandal. Den åpner på kunstnerens fødselsdag, 14. august. Han ble født i 1814. ## Riksteateret

Ellers har riksteateret booket fire forestillinger så langt i Buen i 2014. En av en mest spennende er senere i januar når Toralv Maurstad skal ha monologen "Sokrates' forsvarstale".

— Vi merker at Kilden i Kristiansand ikke har plass til riksteaterets forestillinger. Mye av den grunn kommer det publikum fra hele Sørlandet til deres forestillinger i Buen, sier Solgaard.

Toralf Maurstad kommer med Riksteateret senere i januar med forestillingen "Sokrates' forsvarstale". Foto: Kjartan Bjelland

Uklart om Sommerrevy

Ut over det som her er nevnt, inneholder Buen-programmet en rekke konserter, utstillinger og lokale arrangementer.

Hvorvidt det blir Sommerrevy i Buen er derimot ikke avklart. — Vi håper det, sier Solgaard.

Kraftig besøksøkning

På det andre driftssåret for Buen, som var 2013, ble det notert en kraftig økning av besøkende. 161.500 personer kom inn av dørene i løpet av året, det er en økning på 25 prosent i forhold til 2012. — Det er spesielt besøket til biblioteket som markerte seg. Her hadde man en økning på 35 prosent, forteller kulturhussjef Alfred Solgaard. Han sier ulike aktiviteter for barn og forfattermøter har vært med på å dra besøket opp.

Kinoen hadde en økning på fem prosent fra 2012. 35.665 personer var på kino i Buen i fjor.

En rekke arrangement gjennom året dro fulle hus, ikke minst de lokale tilstelningene som russerevyen, Sommerrevyen og musikalen Grease.

— Gledelig har det også vært at riksteaterets forestillinger har hatt godt besøk de også. Ikke bare av mandlaittene, men fra hele Sørlandet, sier Solgaard.