KRISTIANSAND: – Vi kunne ikke fått bedre sommervær å reise på enn dette. Vi er glade i finværet og liker ikke å være blaute, sier formannen i klubben, Harald Stenberg med et smil om munnen.

For medlemmene i "Ytre Randesund En Sylinder Og Kaffedokter Klubb" er turen inn til Fiskebrygga en årlig tradisjon. I år har båtklubben klart å samle 18 av totalt 30 båter, og formannen mener de kan sees på som en slags turistattraksjon.

– Det er ikke ofte du ser så mange gamle båter samlet på et sted. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra folk som ser oss, forteller han.

Gamle båter

Den eldste båten "Sjelefred" er fra 1915, og Stenberg er ikke i tvil om hva som er det beste med de gamle båtene.

– Båtene går sakte og har en maksimumsfart på fire til seks knop. På grunn av den lave farten får du god tid til å se deg rundt. Dette er båtlivet med stor B , sier han fornøyd.

Etter å ha tilbrakt nesten to timer på Fiskebrygga, har formannen lite å utsette på stemningen.

– Det er flott her på Fiskebrygga, og med fint vær og mye folk har det vært en trivelig dag, avslutter han.

Gjør inntrykk

Eieren av "Sjelefred", Tom Drangsholt, mener den årlige turen inn til Fiskebrygga er viktig også for publikum.

– Vi får vist hvordan kystkulturen på Sørlandet en gang var. Disse båtene er en unik kultursamling, påpeker Drangsholt.

Han forteller at medlemmene i båtklubben har en genuin interesse for gamle trebåter og alt som hører til. For å vise hva han mener, peker han på noen gamle bensintanker og åregafler som snart er hundre år gamle.

– Folk vinker og klapper når vi kjører forbi. Det er tydelig at plastikkbåtene ikke gjør det samme inntrykket, forteller kona Esther Drangsholt.

Trivelig innslag

Like før klokka tre gjør formannen seg klar til å samle troppene til avgang. Da har gjengen ligget til kai i drøye to timer, og på den tiden har de fleste rukket å bli ferdig med pilsen og isen sin.

Det er et yrende liv på Fiskebrygga og blant mange av dem som har tatt turen ned, er ekteparet Margit Våmar og Åge Damsgaard fra Oslo. De synes båtklubbens tilstedeværelse var et trivelig innslag.

– Det er deilig å se slike gamle trebåter, for jeg vet hvor mye arbeid som ligger bak. Jeg synes det er imponerende hva de har gjort med dem, sier Våmar.